Pápai Missziós muvek
HITTERJESZTÉS MŰVE
PONTIFICIUM OPUS
A PROPAGANDA FIDEI


„… hogy az Evangélium minél jobban elterjedjen…”
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Hitterjesztés Műve
Szt. Péter Apostol Műve
Szent Gyermekség Műve
Missziós Unió
Kezdőlap arrow Hitterjesztés Műve arrow Hírek a világmisszióból arrow Baselios Cleemis érsek: Örömmel hirdessük a kereszténységet!
Baselios Cleemis érsek: Örömmel hirdessük a kereszténységet!

Image

Baselios Cleemis trivandrumi nagyérsekkel, az indiai Kerala állam szír-malankár katolikus egyházának vezetőjével, illetve az indiai püspöki konferencia elnök-helyettesével folytatott beszélgetést a La Croix az evangelizációval foglalkozó püspöki szinódus kapcsán. Többek között arról kérdezték a nagyérseket, hogy hogyan lehet kisebbségi helyzetből evangelizálni.
A szír-malankár egyház valóban kisebbségi helyzetben van. A 2001-es népszámlálás adatai szerint Kerala állam lakosságának 56 százaléka hindu, 24 százaléka muzulmán, és 19 százaléka keresztény. Ilyen helyzetből valóban nem tudjuk a hagyományos módszerek szerint hirdetni Krisztust. Saját felelősségünk, hogy örömmel, következetesen és szeretettel hirdessük a kereszténységet, ahogy Teréz anya is tette, aki soha nem próbált megtéríteni egyetlen indiait sem. Az ő példáját próbáljuk követni a Trivandrumban álló Szent János szír-malankár egészségügyi központunkban, ahol leprakórház, szanatórium, és AIDS központ működik, és ahol naponta 300, zömében hindu és muzulmán beteget látunk el. Ugyanez a célunk az általuk működtetett Szűz Mária Gimnáziumban, melynek 13 ezer diákja közül 95 százalék hindu vagy muzulmán. Indiában mindenki tudja, hogy az állam után a katolikusok tesznek a legtöbbet az emberek egészségügyi ellátásáért és oktatásáért – fogalmazott Baselios Cleemis.

A hindukkal és a muzulmánokkal való intézményi kapcsolatot firtató kérdésre az érsek elmondta: a trivandrumi egyházmegyében a vallásközi kapcsolatok általában jól működnek. A magas szintű oktatásnak köszönhetően Kerala államban gyakorlatilag nincsenek hindu fundamentalista csoportok, ahogy India északi részén. Ennek ellenére kerülik a hitbeli áttérések témáját: ha egy hindu keresztény lesz, általában nem beszélnek róla, hogy ne keltsenek feszültségeket. Előfordulnak feszültségek a hinduk és a muzulmánok között is, és ilyenkor gyakran fordulnak a keresztényekhez, hogy segítsenek nekik megoldani a konfliktust.

Évek óta segítik nemcsak a keresztény dalitokat (érinthetetlenek, akik a hindu dalitokkal ellentétben az államtól semmilyen támogatást sem kapnak), hanem a nadarokat is (szegénységben élő keresztények, akik nem oly rég tértek át a hindu vallásból). A múlt évben elindítottak egy programot, melynek keretében házakat építenek nekik. Adománygyűjtést is indítottak, és eddig 369 szponzort találtunk, akik között magánszemélyek és cégek is szerepelnek. A hittanos gyerekeket is mozgósították, akik eddig tíz házra elegendő adományt tudtak begyűjteni. Azt szeretnék elérni, hogy Kerala állam többi szír-malankár egyházmegyéje is bekapcsolódjon a projektbe – mondta el a főpásztor.

A szír rítusú szír-malankár egyház 1930-ban csatlakozott Rómához. 14 püspököt, 600 papot és 500 ezer hívet számlál. Legnagyobb közösségeik az Egyesült Államokban, Németországban és a Golf országokban (Szaúd-Arábia, Bahrein, Arab Emirátusok, Kuvait, Omán és Katar) élnek. Keralában nyolc egyházmegyéjük van, a trivandrumi nagyszemináriumban jelenleg 152 papnövendék tanul.


Forrás: Magyar Kurír/ La Croix
 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés