Pápai Missziós muvek
PÁPAI MISSZIÓS MŰVEK

PONTIFICIE OPERE MISSIONARIE
PONTIFICAL MISSION SOCIETIES
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Kezdőlap arrow Misszió arrow Mindenki misszionárius arrow Minden katolikus misszionárius
Minden katolikus misszionárius

Image

New York bíboros érsekének gondolatai az új evangelizálásról
„Úgy nőttünk fel szinte valamennyien, hogy ha a missziókról volt szó, tőlünk messze, távoli országokra gondoltunk. De ma, anélkül hogy megfeledkeznénk idegen országok misszionáriusairól, tudatosítanunk kell, hogy mi is missziós föld vagyunk, minden egyházmegye az, és minden elkötelezett katolikus misszionárius” - e szavakkal kezdte az új evangelizálás témájára vonatkozó reflexióit Timothy Michael Dolan bíboros, New York érseke, az USA püspökkari konferenciájának elnöke a főegyházmegye internetes blogján („Gospel in the Digital Age”).

A bíboros hivatkozott arra a tényre, hogy az Egyesült Államokban csökken a vallásgyakorlat. A Gallup Intézet legújabb felmérése szerint egyre fokozatosan csökken az állampolgárok bizalma az egyházi intézményekben: a különböző egyházi intézményekhez tartozó megkérdezetteknek csak 44 százaléka nyilatkozott úgy, hogy bizalommal van az egyházi intézményekkel, szervezetekkel szemben. Ez az arány 2002-ben 45 százalék, 2007-ben 46 százalék volt.

A bíboros hangsúlyozta: a katolikusoknak nem szabad beletörődniük a szekularizációba, hanem tevékenyen kell válaszolniuk a kihívásra. „Mint az apostolok Pünkösdkor, kötelezzük el magunkat az új evangelizálásra, te és én, legyünk misszionáriusok! – nem feledve, hogy mások megtérítése önmagunk megtérésével kezdődik.

Néhány statisztikai adat az Egyesült Államok katolikusairól: a II. Vatikáni Zsinat befejezésétől, 1965-től 2011-ig általában visszaesés van minden szinten, szektorban. Kivétel az állandó diakónusok növekedése. Mindenekelőtt az USA katolikusainak száma 1965-ben kereken 45 millió 600 ezer volt, 2011-ben pedig már 65 millió 400 ezerre emelkedett. A papok száma 1965-ben 58 632 volt (ebből egyházmegyés 35 925), 2011-re ez a szám 39 466-ra csökkent. Állandó diakónus 1965-ben egy sem volt, 2011-ben már kereken 17 ezer. A szerzetestestvérek száma 1965-ben 12 271 volt, 2011-ben már csak 4 606. A szerzetesnővérek 1965-ben 179 954-en voltak, ez a szám 2011-re 55 944-re csökkent.

Néhány adat a szentmisehallgatásról (nem számítva az esküvőket és temetéseket): a felnőtteknek, akik 1943 előtt születtek, tehát a zsinat előtt, 45 százaléka jár rendszeresen misére, közülük 19 százalék egyszer hetente vagy havonta, 15 százalék néhányszor évente, 21 százalék elvétve vagy soha. Azok közül a fiatalok közül, akik a II. Vatikáni Zsinat után születtek, 24 százalék jár rendszeresen misére, 38 százalék egyáltalán nem. Végül azoknak, akik 1981 után születtek, csak 17 százaléka gyakorló miselátogató, 33 százalékuk egyáltalán nem jár misére. Ez a néhány adat némiképp érzékelteti az USA katolikusainak helyzetét, és így az új evangelizálás sürgető szükségét.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír


 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés