Pápai Missziós muvek
PÁPAI MISSZIÓS MŰVEK

PONTIFICIE OPERE MISSIONARIE
PONTIFICAL MISSION SOCIETIES
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Kezdőlap arrow Vatikáni dokumentumok arrow Hírek a Vatikánból arrow A hit felnőtté tesz - Nicola Bux atya az új evangelizációról
A hit felnőtté tesz - Nicola Bux atya az új evangelizációról

Image

Katekizmus az új evangelizáció számára, a hit, amely felnőtté tesz – ez a címe az Osservatore Romano vatikáni napilap május 15-én megjelent cikkének, amelyet Nicola Bux atya, a Pápai Liturgikus Szertartások Hivatalának tanácsadója írt.
A cikk utal XVI. Benedek pápa 2008-as franciaországi apostoli látogatása során mondott szavaira, miszerint Isten a „nagy Ismeretlen” lett sok kortársunk számára. A pápa gyakran ad hangot aggodalmának a hit jövője miatt. Nagycsütörtökön például a hit analfabetizmusáról szólt. Maga Olaszország is csak nagy általánosságban véve keresztény, szükség van tehát az új evangelizációra, amelyhez lendületet ad a pápa által erre a célra létrehozott bizottság.

Honnan kezdjük az új evangelizációt? – teszi fel a kérdést Bux atya. Javasolja: talán éppen a liturgia, az egyházi ének, az új istentiszteleti helyek jelenthetik a kiindulópontot, feltéve, ha olyan személyek készítik ez utóbbiakat, akikben párosul a hit és a tehetség és olyan formákat javasolnak, amelyek Istenről szólnak.

A hit és a tanítás kapcsolatáról szólva Bux atya megállapítja: olyan egyszerű hitre van szükség, mint a pásztoroké, a Jézussal találkozott nőké és férfiaké volt. Szemben az olyan tanításokkal, amelyek szerint Jézus feltámadása a tanítványok elképzelésének gyümölcse volt csupán. A pápa tehát meghirdette a Hit évét, amely során kezünkbe vesszük a II. vatikáni zsinat tanításait és a katekizmust. A lelkipásztori és vallásszociológiai könyvek önmagukban véve nem térítettek meg senkit sem. Meg kell azonban ismerkednünk a történelmi, emberi és isteni Jézussal, aki hitünk alapja. Így újjászületik a kereszténység és megmutatja, hogy az Alapítója által isteni és emberi egyházon nem vesznek erőt a pokol kapui, „non praevalebunt”.

A hit tartalmának tanulmányozása szükséges ahhoz, hogy felnőtté váljunk a hitben leküzdve azt a serdülőkort, amely sokakat arra késztet, hogy a bérmálkozás után eltávolodjanak az egyháztól. Felnőttnek lenni a hitben nem azt jelenti, hogy függetlenítjük magunkat a Magisztériumtól, az egyház tanításától. Ha az ember elszakad Istentől, nincs lehetősége a túlélésre. Ha állandóan az emberről beszélünk, mint ahogy ez a múltban történt, többé nem esik szó Istenről. Minden idők minden teológiájának egyetlen alapvető témája legyen a Megtestesült Ige, az emberi isteni princípium, amely belépett a világba értünk emberekért, a mi üdvösségünkért – írja az Osservatore Romano cikkében Nicola Bux atya, a Pápai Liturgikus Szertartások Hivatalának tanácsadója.


Forrás: Vatikáni Rádió
 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés