Pápai Missziós muvek
PÁPAI MISSZIÓS MŰVEK

PONTIFICIE OPERE MISSIONARIE
PONTIFICAL MISSION SOCIETIES
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Hitterjesztés Műve
Szt. Péter Apostol Műve
Szent Gyermekség Műve
Missziós Unió
Kezdőlap arrow Misszió arrow Újkori missziók arrow Benedek pápa a turizmusban rejlő lehetőségekről és veszélyekről
Benedek pápa a turizmusban rejlő lehetőségekről és veszélyekről

Image

XVI. Benedek pápa üzenetet küldött a lelkipásztorkodás és turizmus VII. világkongresszusára. Ebben felhívja a figyelmet a turizmus fontosságára, szépségére, ugyanakkor óva int negatív formáitól.A Szentatya üzenetében megállapítja: a turizmus korunkat jellemző jelenség. Azt kívánja, hogy mint minden emberi valóságot, ezt is világítsa meg és alakítsa át Isten Szava. Az egyház, tudatában van annak, hogy ez a fontos jelenség milyen nagy hatást gyakorol az emberekre és figyelemmel kíséri a turizmust, támogatja lehetőségeinek bővítését, miközben felhívja a figyelmet kockázataira, elhajlásaira és törekszik a hibák kijavítására.

Image

A turizmus és a szabadidő kiváltságos alkalom a testi-lelki feltöltődésre, megkönnyíti a különféle kultúrákhoz tartozó emberek találkozását, közelít a természethez, kedvez a szemlélődésnek, a toleranciának, a békének, a párbeszédnek és az összhangnak a különbözőségek közepette.

Az utazás kifejezi a „homo viatort”, az ember állandóan „úton lévő” természetét, miközben eszünkbe juttatja azt a másik, nagyobb jelentőségű útvonalat, amelyet végig kell járnunk, és amely az Istennel való találkozáshoz vezet el bennünket.

A turizmus veszélyeire, negatív elemeire utalva XVI. Benedek pápa hangsúlyozza: azokat sürgősen fel kell számolni, mert sértik emberek millióinak jogait és méltóságát, különös tekintettel a szegényekre, a kiskorúakra és a fogyatékkal élőkre. Ezeknek az elhajlásoknak a legperverzebb formája a szexturizmus, amely erkölcsi, pszichológiai és egészségügyi szempontból tönkreteszi a személyek, családok, olykor egész közösségek életét. A turizmussal összefüggésben sajnos olyan tettekre is sor kerül, mint emberkereskedelem szexuális okokból vagy szervátültetés érdekében, kiskorúakkal való visszaélés, kínzás. Mindez késztesse még nagyobb éberségre mindazokat, akik lelkipásztori vagy egyéb tevékenységet végeznek a turizmus terén: törekedjenek ezeknek az aberrált tetteknek a megelőzésére és leküzdésére – írja üzenetében a Szentatya.

Image

Idéz a Caritas in veritate kezdetű enciklikájából, amelyben rámutat: „másfajta turizmusra kell gondolnunk, melynek a helyzete olyan, hogy valódi kölcsönös megismerést biztosít, anélkül hogy elvenné a teret a kikapcsolódás és az egészséges szórakozás elől” (61. pont). Szeretné, hogy a mexikói kongresszus, amelynek mottója: A turizmus helyes értelmezése, hozzájáruljon az idegenforgalomban végzett lelkipásztori munka kifejlesztéséhez és fokozatosan elvezessen ehhez a „másfajta” turizmushoz.

A pápa végül három szempontra hívja fel a figyelmet: a pasztoráció segítse elő az etikus és felelős turizmus kultúráját, soha ne feledkezzen meg a „szépség útjáról”, mivel a vallási-kulturális örökségek az Isten felé vezető utat jelentik, illetve segítse a keresztények emberi és spirituális fejlődését. Az új evangelizáció, amely minden keresztény feladata, azt igényli, hogy a turizmus által felkínált számos alkalmat is használjuk fel Krisztus megismertetésére. Ő az, aki végső választ ad korunk emberének kérdéseire – írja a lelkipásztorkodás és turizmus mexikói világkongresszusához intézett üzenetében XVI. Benedek pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió/Magyar Kurír


 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés