Pápai Missziós muvek
PÁPAI MISSZIÓS MŰVEK

PONTIFICIE OPERE MISSIONARIE
PONTIFICAL MISSION SOCIETIES
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Hitterjesztés Műve
Szt. Péter Apostol Műve
Szent Gyermekség Műve
Missziós Unió
Kezdőlap arrow Misszió arrow Újkori missziók arrow Zöld nővérek: kreatív hitoktatás a művészetben rejlő szépségen keresztül
Zöld nővérek: kreatív hitoktatás a művészetben rejlő szépségen keresztül

Image

Az Isteni Kinyilatkoztatás Misszionáriusai római szerzetesnővérek, akik művészettörténettel foglalkoznak és mesélnek az érdeklődőknek a festményekről, régészeti leletekről, épületekről. A művészet szépségén keresztül adják át Krisztus üzenetét.
Nyolc éve működtetik a Hitoktatás a művészettelelnevezésű programot. Tevékenységük összhangban van XVI. Benedek pápa gondolataival, amelyet a római egyházmegye 2011-es találkozóján mondott el: „Az egyház hitéhez való hűségnek olyan kreativitással kell párosulnia a hitoktatás részéről, amely tekintetbe veszi a célközönség társadalmi helyzetét, kulturáját, életkorát. Róma történelmi és művészeti öröksége is egy olyan út, amely a hithez közelítheti az embereket…”

A kezdeményezés célja, hogy megismertesse Róma keresztény gyökereit és hitét. Megnézik a helyszíneken a keresztény ihletésű műalkotásokat és ehhez kapcsolódóan hittanórákat tartanak a rendházban. Olaszország fővárosában csak zöld nővérekként emlegetik őket, szerzetesi öltözékük színe feltűnést kelt a templomokban és az utcákon.

A Zenit hírügynökség megkérdezte küldetésükről Rebecca Nazzaro rendfőnöknőt, aki elmondta: a rendet 2001-ben fogadták el hivatalosan, de akkor már évek óta készültek az elismerésre. Zöld színű ruhájukat még alapítójuk, Prisca anya választotta, ám ő maga még a rend hivatalos elismerése előtt, 1998-ban meghalt. Plébániákon végeznek hitoktatást, illetve az egyházmegye rendelkezésére állnak találkozók szervezésében is.

Ruini bíboros kérte fel őket arra, hogy a Lateráni bazilikában segítsék a látogatókat – ebből indult ki a Hitoktatás a művészettel elnevezésű program. Elolvasták az útikönyveket, a bazilikáról szóló művészeti szakkönyveket, tanulmányokat, és maguk is fokozatosan fedezték fel, mennyi történelmi, vallási és művészeti értéket rejt az épület. Elhatározták, hogy ezt a Biblia pauperumot, az oldalfalakon és a főhajóban található domborműveket használják fel arra, hogy bemutassák az üdvtörténetet. Először az ismerőseiknek tartottak bemutatót, akiknek annyira megtetszett, hogy buzdították őket  a folytatásra.

Amikor 2007-ben Comastri bíboros lett a Szent Péter-bazilika vikáriusa, felkérte őket, hogy készítsék el a templom írásos bemutatását. Azt szerette volna, hogy a templom ne csak múzeum legyen, hanem a hit élő bazilikája. Az útikalauzt azóta tíz nyelvre lefordították, a nővérek pedig idegenvezetést tartanak a helyszínen. Ezt követően újabb megbízást kaptak: a Vatikáni Múzeum bemutatását.

Hittanóráik kiindulópontját a vizsgált  műalkotások alkotják. Rávilágítanak a művészetben megnyilvánuló szépség és a hitigazságok között fennálló kapcsolatra. Vallják, hogy a művészet az evangelizáció különleges eszköze, az ember kilép általa emberi természetéből és a transzcendens közelébe kerül. A láthatón keresztül megérintheti a láthatatlant, az érzéseken keresztül az evangéliumi üzenet valóságát.

Igyekeznek iskolás csoportokat meghívni az templomokba, múzeumokba. Meg vannak győződve arról, hogy ha Európa vissza akar találni keresztény gyökereihez, a gyermekeket kell eszerint nevelnie.

Forrás: Magyar Kurir
 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés