Pápai Missziós muvek
PÁPAI MISSZIÓS MŰVEK

PONTIFICIE OPERE MISSIONARIE
PONTIFICAL MISSION SOCIETIES
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Kezdőlap arrow Média arrow Missziós filmek, riportok arrow A világ története a vatikáni Missziós Történelmi Levéltárban (video)
A világ története a vatikáni Missziós Történelmi Levéltárban (video)

Image

A római Pápai Urbaniana Egyetem gyönyörű épülete alatt kincs rejtőzik. Az elmúlt négy évszázad alatt különleges gyűjtemény – pótolhatatlan értékek ezrei halmozódtak itt fel. Ez a Vatikán missziós részlegének, a korábban Hitterjesztés Kongregációjának – ma a Népek Evangelizációja Kongregációja – Missziós Történelmi Levéltára.
A video IDE kattintva megtekinthető


A római Pápai Urbaniana Egyetem gyönyörű épülete alatt kincs rejtőzik. Az elmúlt négy évszázad alatt különleges gyűjtemény – pótolhatatlan értékek ezrei halmozódtak itt fel. Ez a Vatikán missziós részlegének, a korábban Hitterjesztés Kongregációjának – ma a Népek Evangelizációja Kongregációja – Missziós Történelmi Levéltára.

Ebben a levéltárban nemcsak a missziókkal kapcsolatos dokumentumokat, a missziók működéséről és fenntartásáról szóló „hivatalos” levelezéseket őrzik, hanem a misszionáriusok leírásait a mindennapi életről.

A levéltár különlegessége abban áll, hogy az egyházi dokumentumok mellett, mint például püspöki kinevezések, vagy misszionáriusok kirendelése, az emberek mindennapi életéről is őriznek itt leírásokat. Itt találhatók a világ sok részéről készült legelső térképeket, mint pl. Ausztráliáról.

A Missziós Történelmi Levéltár nemcsak a missziós országok egyháztörténelmének fontos és megkerülhetetlen archivuma, de a civil történelemé is. Gondoljunk csak Afrikára, vagy a Csendes Óceáni szigetekre, ahol a kulturális emlékeket nem őrizték meg rendszerszerűen. A misszionáriusok által készített dokumentumok, levelek, térképek, rajzok konzerválásával és megőrzésével lehetőség nyílt ezen országok történelmének felderítésére. Egyértelmű, hogy az Egyház történetének feldolgozása egyben a világ kétharmada civil történelmének a feldolgozása is.

A Levéltár kincseihez az Urbaniana Egyetem hallgatói és kutatói is hozzáférhetnek – egyetlen kivételtől eltekintve. Ez pedig a Hitterjesztés Kongregációja legelső könyve 1622-ből.

A Történelmi Levéltárban nyolcan dolgoznak – elsősorban a dokumentumok restaurálását, konzerválását végzik és másolatokat készítenek a kutatók számára.

A levéltár darabjai között található olyan dokumentum, amely a pápa elleni merényletről szól, és az érintett papok fellebbezését tartalmazza. A levelet a futár a ruhájába rejtette. Útközben elfogták, megölték és eltemették. Nyolcvan évvel később, egy misszionárius megtalálta a futár holttestét, és a nadrágjába belevarrt írásokat.

Megtalálható a Missziós Levéltárat alapító pápai bulla 1622-ből, a levéltár legelső alapító és támogató dokumentumai, pápai pecsétek, térképek és rajzok. Ezek között egy érdekes dokumentum Kínából, amelyet a legelső kínai katolikusok írtak a pápának, vörös selyemre írták, arra az anyagra, amelyet csak a császár számára írott levelekhez használtak.

Monsignor Luis Cuna, a Missziós Történelmi Levéltár igazgatója: Ezek az ősi dokumentumok Egyházunk életét mutatják be; történelmünket, amely élő történelem, hiszen azok vagyunk, amit az elődeink örökségül ránk hagytak. Mindabból a hitből és egyéb dolgokból, amit tőlük kaptunk, formálódtunk mi magunk. Elmondhatjuk, hogy a Levéltár szentély, vagy más szóval az emlékezet megszentelt archivuma. Ez az a hely, ahol az emlékeket élővétesszük, hogy történelmünket megismerjük és továbbadjuk a jövő nemzedékeinek.

Forrás: h2onews, youtube

 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés