Pápai Missziós muvek
HITTERJESZTÉS MŰVE
PONTIFICIUM OPUS
A PROPAGANDA FIDEI


„… hogy az Evangélium minél jobban elterjedjen…”
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Hitterjesztés Műve
Szt. Péter Apostol Műve
Szent Gyermekség Műve
Missziós Unió
Kezdőlap arrow Hitterjesztés Műve arrow Hírek a világmisszióból arrow A nigériai katolikusok december 31-én ima- és böjtnapot tartottak.
A nigériai katolikusok december 31-én ima- és böjtnapot tartottak.

Image

Ade Job, ibadani érsek, a nigériai püspöki konferencia elnöke nevéhez fűződik a kezdeményezés. A főpásztor a naptári év utolsó napjára ima- és böjtnapot hirdetett meg azokért az áldozatokért, akik a karácsonyi keresztényellenes merényletekben haltak meg.

Január elsején Nigéria elnöke szükségállapotot rendelt el a merényletek miatt.A Fides missziós hírügynökségnek küldött üzenetében az érsek arra buzdítja a híveket, hogy imádkozzanak a nehézségekkel küzdő országért, a békéért, a nemzetért és a jó kormányzásért. „Jézus a megbocsátásra tanított bennünket. Azért hirdettem meg ezt a napot, hogy képesek legyünk megbocsátani ezt az emberiség ellen elkövetett gyűlöletes bűntettet” – írta a nigériai főpásztor. A nigériai püspökök felhívással fordultak az ország iszlám vezetőihez is:

„A Boko Haram szekta tagjai magukra vállalták a felelősséget ezért az Isten és az emberiség ellen elkövetett szégyenletes bűntettért. Felhasználjuk az alkalmat, hogy buzdítsuk békés muzulmán honfitársainkat, különösen a politikai, gazdasági, társadalmi és vallási vezetőket, hogy mindent tegyenek meg e mozgalom beszüntetése érdekében” – írják a főpásztorok. Ez a csoport nyíltan hadat üzent Nigériának. Az ország elnöke ezért minden biztonsági erő bevonásával hasson oda, hogy a Boko Haram csoport azonnal szüntesse be fenyegetéseit.

Goodluck Jonathan nigériai elnök és az ország vallási vezetői közösen ítélték el a terrorizmust. A Misna nemzetközi missziós hírügynökség szerint az államfő elkötelezte magát, hogy felülvizsgálja a szóban forgó csoporttal szemben alkalmazott stratégiát. Az egész ország nevében kifejezte részvétét a keresztény közösségnek a karácsonyi merénylet miatt, amely több mint 40 áldozatot követelt. A muzulmánok nevében Adigun imám fejezte ki szolidaritását, hangsúlyozva, hogy az iszlám a béke vallása.

Image

Image


A nyugat-afrikai országban az elmúlt évben már történt támadás a keresztények ellen: június 7-én, felfegyverzett férfiak megtámadták Maiduguri városának székesegyházát és két rendőrparancsnokságot; az összecsapásban legalább 11-en életüket vesztették és sokan megsebesültek. A katedrális súlyos károkat szenvedett az ott elhelyezett robbanószerkezet miatt. „Az egész épület megrendült alapjaiban a hatalmas robbanástól” – nyilatkozta az ország észak-keleti részén található város püspöke, Oliver Dashe Doeme főpásztor a Fides missziós hírügynökségnek.

A helyi hatóságok szerint a támadást az ún. „Boko Aram” muzulmán fundamentalista szekta követte el, amelynek tagjai „Nigéria tálibjainak” nevezik magukat. A Boko Aram kifejezés helyi nyelven annyit jelent: „a nyugati nevelés bűn”.

A muzulmán szekta már több alkalommal felelősséget vállalt egyéb támadásokért. Doeme főpásztor szerint a „helyzet nagyon feszült Maiduguriban, két héttel ezelőtt a város egy másik templomát, valamint egy kisebb általános iskolát ért robbanás”. Egy héttel ezelőtt pedig gyilkosság áldozata lett egy iszlám vallási vezető is, aki fellépett a muzulmán szekta ellen.

Forrás: Vatikáni Rádió, bosnewslife.com
 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés