Pápai Missziós muvek
PÁPAI MISSZIÓS MŰVEK

PONTIFICIE OPERE MISSIONARIE
PONTIFICAL MISSION SOCIETIES
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Kezdőlap arrow Misszió arrow Mindenki misszionárius arrow Gambiáról - szubjektíven
Gambiáról - szubjektíven

Image

Nem győzők hálát adni a jó Istennek azért a kiváltságért, hogy olyan helyre születtem, ahol megvan mindenem. Van mit ennem, van mit innom, van hol aludnom, van gyógyszer a betegségeimre, nem rémiszt a háború…Az Isten megajándékozott mindezzel, s hív arra, hogy általam másokat is megajándékozhasson! „Kis imával, kis áldozattal” tudunk óriási dolgokat tenni, ha komolyan vesszük sokan, együtt!

Mi Iskolanővérek 1990-ben érkeztünk Gambiába, s a kezdetektől a gyermekekkel, lányokkal és asszonyokkal foglalkoztunk, amire meghívásunk is szól. A munka katolikus gyermekekkel történő találkozásokat, a lelki fejlődésükre való felügyeletet, külső programok szervezését, tanulásban való segítségnyújtás, valamint az iskolai díjak fizetését és ezekhez hasonló dolgokat jelent. A nővérek legfontosabb szerepe, hogy Jézus tanúi legyenek a katolikus közösség számára ott, ahol élnek, így az iszlám többségű Gambiában is. Ezáltal nagyon fontos feladatuk még, hogy jó kapcsolatot építsenek ki a keresztények és a muzulmánok között, és egységet alakítsanak ki a különböző törzsek között.

Régi, gyerekkori vágyam volt, hogy egyszer misszióba mehessek. Peruról álmodtam, nem tudom megmondani pontosan miért. Egyszer hallottam, hogy ott élnek a legszegényebbek, talán ez hatott rám. Valami olyasmi élt bennem, hogy eddigi életem során mindenem megvolt, mindent megkaptam, többet is, mint amire szükségem volt és ezt szeretném megosztani másokkal is.

Peru helyett Gambiába mehettem egy évre. Nagyon készültem rá, és azt hiszem életem legmeghatározóbb éve ez. Rengeteget tanultam ezalatt az idő alatt. Megtanultam értékelni a legalapvetőbb dolgokat, mint pl. a vizet. Ott, ahol nincs valami, vagy meg kell küzdeni azért, hogy legyen, felértékelődik minden. Hála erősödött bennem az eddigi életemért. Az ottani emberek megmutatták, hogy a boldogság nem a fizikai gazdagsághoz kötött. Nehéz körülmények között is lehet boldog az ember, nem azon múlik. Tőlük tanultam azt is, hogy mit jelent igazán megosztani egymással azt, amink van. Ott nincs olyan, ez az enyém, az a tied…, ha nekem van valamim, akkor az a tied is! A gyerekek ott is nagyon szeretik a cukorkát. Sohasem lehet elég belőle, de sebaj. Ha pl. 3 gyerek várt cukorkára, és nekem csak két szemem volt, nyugodtan odaadhattam nekik, félbeharapva igazságosan elosztották.

Persze bennem volt odaérkezve, hogy segíteni szeretnék nekik. De hamar rájöttem, hogy amit én kapok, az sokkal több, mint amit én tudok adni. Viszont ami nekik a legfontosabb, hogy ott voltam velük. Hálás vagyok azokért a tapasztalatokért, amit velük átélhettem. És idehaza azt szeretném közvetíteni, hogy Afrika csodálatos, a Harmadik Világ csodálatos! Nem szabad megfeledkeznünk róluk, azon kellene dolgoznunk, hogy olyan segítséget közvetítsünk számukra, amitől ők azok maradhatnak akik!

Fidelis nővér, a makói missziós gyermekcsoport kísérője egy évet töltött Gambiában.
 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés