Pápai Missziós muvek
PÁPAI MISSZIÓS MŰVEK

PONTIFICIE OPERE MISSIONARIE
PONTIFICAL MISSION SOCIETIES
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Kezdőlap arrow Aktuális arrow GAMBIA - BWIAM arrow Ti adjatok nekik enni! - a missziós gyermekcsoportok jövő évi nagyprojektje
Ti adjatok nekik enni! - a missziós gyermekcsoportok jövő évi nagyprojektje

Image

A Szent Gyermekség Műve missziós gyermekcsoportjai 2012-ben a gambiai Bwiami missziós óvoda kisgyermekeit fogják támogatni imáikkal és adományaikkal. Célunk, hogy egy éven keresztül ezer gyermeknek juthasson naponta legalább egy meleg étel.

Az adománygyűjtéshez természetesen szeretettel várjuk a plébániák, szülők, iskolák, és minden missziós lelkű felnőtt támogatását is.
GAMBIA: 1,65 milliós népességével Afrika egyik legkisebb országa. Három oldalról Szenegál veszi körül, nyugaton pedig az Atlanti-óceán határolja. Fővárosa Banjul. Az ország közel 300 kilométer hosszan nyúlik a kontinens belsejébe, a Gambia folyó mentén. Angol gyarmat volt, így hivatalos nyelve az angol, és 1965. február 18-án nyerte el függetlenségét. Mintegy tíz törzs él Gambiában békésen egymás mellett. Mindegyiknek külön nyelve van, de a legmeghatározóbb a mandinka. Államformája: köztársaság, jelenlegi elnöke: Yahya A. J. J. Jammeh.

Gambiában még nincs tankötelezettség, nem minden gyermeknek adatik meg, hogy iskolába járhasson. Kiváltságnak számít, ha valaki tanulhat! Ajándék, ha egy gyermek naponta ott lehet az iskolában. Még nagyobb dolog, ha az adott helyen van valaki, aki tanítani képes. Szükség lenne jó és jól képzett tanárokra. Ebben segítség lenne, ha lenne miből fizetést adni nekik. Gambiában egy átlag fizetés kb. 700 Dalasi vagyis nem több, mint 5000 Ft. Egy zsák rizs – a legolcsóbb, ami egy családnak egy hónapra aligha elég – 500 Dalasi.

Azok a gyermekek, akik eljutnak az iskolába, tele vannak lelkesedéssel, akarnak tanulni! De az a baj, hogy sokszor már éhesen érkeznek! Üres hassal nagyon nehéz figyelni, különösen is a kicsi gyermekeknek! Az előiskolában 1 Dalasit kell hozniuk naponta az ebédért. Ez öt évvel ezelőtt 7 Ft-ot ért. Ennyiből kapott egy ebédadagot, amivel talán nem lakott jól, de legalább evett egy kicsit. „Kis áldozat”: idehaza egy szelet csokoládé minimum 70 Ft, ez odakint tíz adagnyi ebéd! 70 Ft-ból tíz gyermek ebédje megoldható Gambiában!

A kép, amely egy iskolai étkezés alatt készült, jól mutatja: ennyien esznek egy közös tálból. Mit? Rizst, ha van. Valami kis szafttal, picinyke haldarabbal. De vajon kié lehet majd a középen lévő haldarab? Fél fogunkra sem lenne elég… Mégis nem a legéhesebb, leggyorsabb markolja el a többi elől! Az étkezés végén annyi részre osztják, amennyien a tálból esznek! Bármilyen kevés is, ami van, azt megosztják egymás között!

Image


Ha úgy érzed, hogy neked van elég, s néha le tudsz mondani egy-egy finomságról, gyűjtsd össze, s mi elküldjük a gambiai gyermekeknek, hogy nekik is lehessen egy kicsivel több! Bármilyen kevésnek gondolod is, néhány Forint ott soknak számít!! Elizabeth nővér és az ovisai nagyon hálásak lesznek érte!

 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés