Pápai Missziós muvek
MISSZIÓS UNIÓ
PONTIFICIUM OPUS
A UNIONE MISSIONARIA


"Mindenki misszionárius"
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Hitterjesztés Műve
Szt. Péter Apostol Műve
Szent Gyermekség Műve
Missziós Unió
Kezdőlap arrow Missziós Unió arrow Hírek arrow Ahol sír az Isten (video)
Ahol sír az Isten (video)

Image

A H2Onews katolikus hírportálon megtekinthető angol nyelvű rövidfilm a romániai görögkatolikus egyház és papjainak II. világháború utáni üldöztetését mutatja be.

Az angol nyelvű video ITT tekinthető meg
 

A második világháború végén Románia kommunista hatalom alá került, és mint ilyen, a legkeményebb elnyomással fordult a Rómával közösségben álló egyházak ellen. 1948 decemberében a kormány által kiadott dekrétum hivatalosan is betiltotta a görögkatolikus egyház működését. Több mint 500 pap, szerzetesnővér és laikus hívőt fogtak el és zártak börtönbe. Az állam az összes görögkatolikus templomot és a hozzájuk tartozó vagyont elkobozta.

1949-ben a romániai ortodox (görögkeleti) vallásügyi szakértő, Mircea Eliade így írt erről: A templomokat az állami csendőrség elfoglalta, a papokat letartóztatták, vagy az oltár mellett meggyilkolták. Az apácákat éjszaka rendőrségi teheratuókkal deportálták, bebörtönözték és megerőszakolták. Hét görögkatolikus püspök halt meg a börtönökben és az internálótáborokban, köztük Iuliu Hossu bíboros. Bár különböző módszerekkel megpróbálták rávenni őt arra, hogy tagadja meg a Rómával való közösségét, Hossu püspök ezt következetesen megtagadta. „Nem tehetem, mert a hitünk az életünk“.

Ebben az időszakban a szentmiséket titkos rejtekhelyeken tartották, magánházaknál, leeresztett függönyök mögött, csendben. Mons. Alexandru Mesian, Lugos püspöke visszaidézi, hogy papként állandóan készenlétben kellett lennie, és kihallgatásokra vagy állambiztonsági házkutatásokra számítania. Így aztán a szentmisén használt kehely egy egyszerű talpas pohár volt, amit a szobájában a többi pohár között tartott. „Csak én tudtam, hogy melyikük a szentmisében használt kehely“.

Florentin Crihalmeanu, egy élelmiszeripari szerszámgépgyár fiatal mérnöke is részt vett ezeken a föld alatti szentmiséken. 1987-ben kapott hivatásáta válaszolva megkezdte tanulmányait egy titkos papi szemináriumban. 1990-ben szentelték pappá, abban az esztendőben, amikor a kommunizmus összeomlásával a görögkatolikus egyház visszanyerte szabadságát. Ez volt az újból szabad országunkban történt első papszentelés egyházunkban. Természetesen, mivel nem voltak templomaink, a papszentelésre a szabad ég alatt, a Szabadság téren került sor.

Az 1948-ban az állam által elkobzott több mint 2000 templomból máig csupán egy kis hányadát kapta vissza a görögkatolikus egyház. Sok helyen a szentmiséket ma is bérelt termekben, iskolákban, kultúrházakban, mozikban vagy szabad téren ünneplik.


  

A „Where God Weeps” (Ahol sír az Isten) egy olyan heti televízió és rádióműsor, amelyet a Catholic Radio and Television Network (Katolikus Rádió és Televízió Hálózat) készít  az „Aid to the Church in Need” (Segély a Szenvedő Egyháznak) nemzetközi katolikus segélyszolgálat támogatásával.
Forrás: http://h2onews.org  és   http://wheregodweeps.org/
 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés