Pápai Missziós muvek
MISSZIÓS UNIÓ
PONTIFICIUM OPUS
A UNIONE MISSIONARIA


"Mindenki misszionárius"
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Hitterjesztés Műve
Szt. Péter Apostol Műve
Szent Gyermekség Műve
Missziós Unió
Kezdőlap arrow Missziós Unió arrow Hírek arrow Európa keleti szertartású katolikus egyházainak tanácskozása az új evangelizációról Nagyváradon
Európa keleti szertartású katolikus egyházainak tanácskozása az új evangelizációról Nagyváradon

Image

November 3. és 6. között Nagyváradon tartották 14. találkozójukat a keleti rítusú katolikus egyházak. A 14 egyház püspök képviselői idei összejövetelüket az új evangelizáció témájának szentelték. A találkozó első két napján részt vett Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke és Erdő Péter bíboros, a CCEE elnöke is.

A nagyváradi találkozó célja a 2012 októberében Rómában megrendezésre kerülő 13. püspöki szinódusra való felkészülés. 
Az összejövetel szervezője és házigazdája Virgil Bercea nagyváradi püspök, jelen volt Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke, Erdő Péter bíboros, a CCEE elnöke, valamint Cyril Vasil érsek, a Keleti Egyházak Kongregációjának titkára, és Francisco Javier Lozano érsek, Románia és a Moldovai Köztársaság apostoli nunciusa is.

A nagyváradi találkozón részt vett többek között Lucian Muresan, Fogaras és Gyulafehérvár nagyérseke, a román püspöki konferencia elnöke, Borisz Gudziak atya, a lvivi görögkatolikus egyetem rektora, Marko Rupnik szlovén jezsuita, világhírű mozaikművész, valamint a magyar főpásztorok közül Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, örmény apostoli kormányzó, Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyéspüspök, Keresztes Szilárd, az egyházmegye nyugalmazott püspöke, valamint Orosz Atanáz, a Miskolci Apostoli Exarhátus püspöke.

Erdő Péter bíboros, a CCEE elnöke nyitóbeszédében hangsúlyozta: „A keleti katolikus egyházak sokféle módon hozzájárulhatnak az Új Evangelizációhoz. Csaknem minden kelet-európai országban a keleti katolikus egyházakat hosszú évtizedeken át betiltotta, jogilag felszámolta a kommunista hatalom. Húsz évvel ezelőtt nyílt lehetőség újból az evangélium hirdetésére ezekben az országokban a keleti egyházak hagyományai szerint. Az utóbbi években ezek az egyházak, főleg a Szentlélek működése révén, egy fajta Új Evangelizációt hajtottak végre. Újjászülettek az eparchiák, a szemináriumok újrakezdték működésüket. A keleti monasztikus élet és katolikus kultúra is újjászületőben van. Ezek az egyházak tehát tanúskodnak az Új Evangelizációról – fejtette ki Erdő Péter bíboros, a CCEE elnöke. Kiemelte a keleti egyházak liturgikus énekeinek szépségét, az ikonfestészet gazdagságát. A keresztény hit, a Jézus és egyháza iránti szeretet ma is, mint mindig alapvetően fontosak egy egészséges Európa számára, hogy képes legyen leküzdeni válságait és egybeolvasztás nélkül összegyűjteni kulturális és vallási különbözőségeit”

Forrás: Vatikáni Rádió/www.gorogkatolikus.hu
 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés