Pápai Missziós muvek
PÁPAI MISSZIÓS MŰVEK

PONTIFICIE OPERE MISSIONARIE
PONTIFICAL MISSION SOCIETIES
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Kezdőlap arrow Hírek, cikkek, archivum arrow Archivum arrow A Vatikánból - archivum arrow Vatikáni üzenet a turizmus világnapjára
Vatikáni üzenet a turizmus világnapjára

Image

A szentszéki üzenet idézi boldog II. János Pál szavait, amelyeket a turizmus területén működő lelkipásztorokhoz intézett:

„Ti együttműködtök a tekintet nevelésében, amely a lélek ráébredése a szellem valóságára, segítitek a látogató turistákat felemelkedni a hit forrásaihoz, amelyekből ezek a műalkotások születtek, és láthatóvá teszitek az élő kövekből épült Egyházat, amelyet a keresztény közösség alkot.”

A Turizmus Világszervezete (OMT) szeptember 27-ére hirdette meg a Turizmus világnapját, amelynek idei témája: „Turizmus és a kultúrák közeledése”. A Világnapra az Elvándorlók és Úton levők Pápai Tanácsa üzenetet tett közzé. Hivatkozik a Világszervezet titkárának üzenetére, amely a választott témát magyarázva ezt írja: a turizmus „olyan tevékenység, amely ledönti a korlátokat, amelyek elválasztják a kultúrákat, elősegíti a toleranciát, a kölcsönös tiszteletet és megértést. Gyakran megosztott világunkban ezek az értékek egy békésebb jövő alapjait képezik.” A vatikáni üzenet – hivatkozva XVI. Benedek tanítására is – hangsúlyozza: a tágabb értelemben vett kultúra átfogja – túl a művészeti és etnográfiai örökségen – az életstílusokat, a kapcsolatokat, a hiteket és értékeket; az Egyház nemcsak igenli a kulturális sokféleséget, hanem annak gazdagítását is óhajtja. Elfogadva mindazt, ami bennük jó, igaz és szép.

Hivatkozva a Turizmus Világszervezete Etikai Kódexére is, az üzenete kifejti: az említett cél eléréséhez a turizmus felajánlja minden lehetőségét: a szellemek nyitottsága, párbeszéd, kapcsolat más helyek hagyományaival, különböző életmódokkal, kölcsönös tolerancia. Mindezekhez a turizmus kiváltságos alkalom. A párbeszéd első követelménye: meghallgatni a másikat, észrevenni és értékelni előítélet nélkül a műemlékek és kulturális rendezvények üzenetét. Az turistának tudnia kell utazni és megismerni az ismeretlen ország sajátosságait, tanulni, befogadni. – A turizmus területén kifejtett lelkipásztorkodás egyik célja: a nevelés, tehát a keresztények felkészítése a kultúrákkal való találkozásra, a személyes gazdagodásra, mások és önmagunk jobb megismerésére. A kereszténység, az Egyház e területen is felajánlja az erőt a megújuláshoz és felemelkedéshez közvetítve Isten szeretetét, amely az emberek szeretetében ölt testet. Az évszázadok hatalmas kulturális öröksége a hitből, az Evangélium és a kultúrák találkozásából született, a keresztény közösség mély vallásosságának gyümölcse. Ezek a műemlékek az evangelizálás nagy lehetőségeit képviselik, amennyiben kiváltságos és varázslatos jelzések a szépség útján, amely Isten misztériuma felé tart.

A szentszéki üzenet idézi boldog II. János Pál szavait, amelyeket a turizmus területén működő lelkipásztorokhoz intézett: „Ti együttműködtök a tekintet nevelésében, amely a lélek ráébredése a szellem valóságára, segítitek a látogató turistákat felemelkedni a hit forrásaihoz, amelyekből ezek a műalkotások születtek, és láthatóvá teszitek az élő kövekből épült Egyházat, amelyet a keresztény közösség alkot.”

Minthogy tudatában vagyunk annak, hogy az Egyház azért létezik, hogy evangelizáljon, állandóan ezt kell kérdeznünk magunktól: hogyan fogadjuk a látogatókat a szent helyeken úgy, hogy segítsük őket megismerni és szeretni az Urat? Hogyan könnyítsük meg az oda érkező személynek az Istennel való találkozást? Az üzenet itt még néhány konkrét kezdeményezést javasol a lelkipásztoroknak: felhasználni a modern technikai eszközöket is a kulturális nevelésben, tájékoztatásban, turista útvonalak kidolgozása, a turisták vezetői kulturális és vallási felkészítése, képes folyóiratok, prospektusok kiadása turisták számára stb. Nem elégedhetünk meg azzal, hogy a turizmus az elő-evangelizálás alkalma legyen, hanem arra kell törekednünk, hogy Jézus Krisztus világos és kifejezett hirdetésének területévé váljon.

Üzenete végén az Elvándorlók és Úton levők Pápai Tanácsa hivatalosan bejelenti: a Turizmus Lelkipásztorkodásának VII. Világkongresszusát 2012. április 23-27. között rendezik meg a mexikói Cancúnban.

Forrás: Vatikáni Rádió
Kép: Simon András
 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés