Pápai Missziós muvek
PÁPAI MISSZIÓS MŰVEK

PONTIFICIE OPERE MISSIONARIE
PONTIFICAL MISSION SOCIETIES
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Kezdőlap arrow Hírek, cikkek, archivum arrow Archivum arrow A Vatikánból - archivum arrow Az európai cigányok mintegy 1400 fős csoportját fogadja XVI. Benedek pápa
Az európai cigányok mintegy 1400 fős csoportját fogadja XVI. Benedek pápa

Image

Június 11-én, szombaton európai cigányok mintegy 1400 fős csoportját római zarándoklatuk alkalmából kihallgatáson fogadja XVI. Benedek pápa. Az esemény kapcsán az Elvándorlók és Úton lévők Pápai Tanácsa közleményt adott ki.A zarándoklatra Boldog Ceferino Giménez Malla (1861-1936) spanyolországi roma kereskedő, vértanú halálának 75. és születésének 150. évfordulója alkalmából kerül sor.

A cigány világ több etnikai csoportból áll össze, ezek közül a legismertebbek a Szintók, Romnicselek, Gitanók, Vlax romák, Rudárik (Beások), Romungrók és Arliják. A becslések szerint 36 millióan vannak világszerte, amelyből legtöbben, mintegy 18 millióan Indiában (őshazájukban) élnek, míg 12 és 15 millió közöttire tehető az Európában élők száma, akik nagy része Kelet-Európában tartózkodik. Az Egyesült Államokban 1 millióan, míg Brazíliában 900 ezren vannak. Az európai országok közül Romániában és Magyarországon, Bulgáriában és Spanyolországban vannak a legnagyobb arányban jelen.

A kétnapos római zarándoklatot az Elvándorlók és Úton lévők Pápai Tanácsa szervezi együttműködésben az Olasz Püspöki Konferencia „Migrantes” Alapítványával, valamint a Római Egyházmegyével és a Sant’Egidio Közösséggel.

A kétnapos zarándoklat legjelentősebb pillanata a szombat déli pápai audiencia lesz, ahol Antonio Maria Vegliò érsek, az Elvándorlók és Úton lévők Pápai Tanácsának elnöke mutatja be a cigányok népes csoportját a Szentatyának, ismertetve egyre növekvő szerepüket és tevékenységüket az egyház szolgálatában, ahol lelki megújulásra és segítségre lelhetnek a sok esetben gyanakvástól és kirekesztettségtől megbélyegzett életük során. XVI. Benedek pápa a kihallgatás folyamán beszéddel fordul majd a jelenlévő cigányokhoz és apostoli áldását adja rájuk.

A cigány közösség az elmúlt évtizedekben több alkalommal járt a pápánál. VI. Pál 1965-ben találkozott velük a Róma közeli városban, Pomeziában, 1975-ben pedig Castel Gandolfo-ban, míg II. János Pál 1997-ben a boldogok sorába iktatta Ceferino Giménez Malla spanyol származású cigány kereskedőt, akit 1936-ban, a spanyol polgárháború idején kivégeztek, mert védelmezni próbált egy papot és rózsafüzérét. A jubileumi Szent-évben Wojtyła pápa bocsánatért fordult az Úrhoz a cigányokon katolikusok által elkövetett bűnök miatt.

A szombati pápai audiencia során néhányan rövid tanúságot tesznek a cigány valóságról, köztük Ceija Stojka katolikus cigány írónő, , az Auschwitz-Birkenau-i haláltábor egyik túlélője.

A kihallgatást követően szombaton délután a zarándokok szentmisén vesznek részt, amelyet Vegliò érsek mutat be a római Tiberis-szigetén (Isola Tiberina) lévő Szent Bertalan templomban, amelynek alkalmával Boldog Ceferino egyik ereklyéjét elhelyezik majd a spanyol hitvallóknak és tanúságtevőknek szentelt oltárnál.

Június 12-én, vasárnap a zarándokok a Róma melletti Madonna del Divino Amore kegyhely Boldog Ceferino-nak szentelt kápolnájában gyűlnek össze szentmisére, amelyet Pietro Santoro avezzanói püspök mutat be.

Forrás: Vatikáni Rádió
 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés