Pápai Missziós muvek
HITTERJESZTÉS MŰVE
PONTIFICIUM OPUS
A PROPAGANDA FIDEI


„… hogy az Evangélium minél jobban elterjedjen…”
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Hitterjesztés Műve
Szt. Péter Apostol Műve
Szent Gyermekség Műve
Missziós Unió
Kezdőlap arrow Hitterjesztés Műve arrow Hírek a világmisszióból arrow A szegények továbbra is szegények maradtak
A szegények továbbra is szegények maradtak

Image

Az elmúlt négy hét heves harcai után a helyzet nyugodtnak tűnik. Vannak ugyan még szórványos összetűzések, mert az ilyen helyzetek nem tudnak egy nap alatt megváltozni - mondja Rosaria nővér a Szent Család nővérei közösségből, amely Elefántcsontpart fővárosának, Abidjannak Abobo kerületében működik.
Abobo-ban az Ibrahim Coulibaly vezetése álló úgynevezett „Láthatatlan Kommandó” szembefordult az egykori elnökkel, Gbagbo-val. Coulibaly-t egy összecsapás során az új elnök, Alassane Ouattara csapatai április végén megölték.

Rosaria nővér: „A négy hétig tartó harcok idején, március végétől kezdve Coulibaly haláláig, egyedül voltam a rendelőben. Elláttam a sebesülteket; el sem tudja képzelni, mennyi golyót távolítottam el és hány sebet varrtam össze!”

Nem félt a gerilláktól? kérdeztük Rosaria nővértől. „Nem féltem, hiszen nem tehettek semmit ellenem – válaszolta. Azt mondtam nekik: Ha megöltök, akkor én győzök, mert megyek az égbe. Tehát jobban teszitek, ha békén hagytok.”

Rosaria nővér már hozzászokott az ilyen válsághelyzetekhez. „Már 40 éve dolgozom kórházakban, ebből 35 évig misszióban. 1973-ban a gerillaharcok idején Guatemalaban voltam, majd a líbiai Bengáziban és Tobrukban, ahol Giovanni Martinelli püspökkel a jelenlegi tripoli apostoli vikáriussal dolgoztam. Mgr. Martinelli támogatott engem abban, hogy a líbiai állam hivatalosan is elismerje az ápolónővéri diplomámat.”

Rosaria nővér beszél Abobo kerület egészségügyi helyzetéről: „Minden nap több mint 100 betegünk van. reggeltől estig dolgozunk. Az egészségügyi helyzet súlyos, mert az embereknek nincs pénzük gyógyszerre sem a klinikai vizsgálatokra. A várandós asszonyok a legveszélyeztetebbek, valamint a gyermekek. Gyermekek halnak meg malária következtében, ez sokkal ritkább volt a háború előtt, különösen Abidjanban. Igaz, hogy a válság 2000 óta tart, és azóta Elefántcsontpart egyre több területére terjedt ki a szenvedés. Mielőtt Aboboban kezdtem dolgozni, egy északi városban dolgoztam Mali és Burkina Faso határ közelében. Ott nem volt semmi ennivalónk.”

A válság, úgy tűnik, véget ért, de a szegények továbbra is szegények maradtak – foglalja össze Rosaria nővér. „A kórházban, ahol dolgozom, továbbra is azokat a gyógyszertartalékokat használjuk, amelyeket én tettem félre. Az állam azt ígérte, hogy küld még gyógyszereket, ezek talán a jövő hétfőn megérkeznek. Addig meg kell azzal a kevéssel kell beérnünk, amink van. A betegek többsége a maláriás és vérszegénységben szenved, és sok az alultáplált betegünk.”

Forrás: www.fides.org
 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés