Pápai Missziós muvek
PÁPAI MISSZIÓS MŰVEK

PONTIFICIE OPERE MISSIONARIE
PONTIFICAL MISSION SOCIETIES
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Kezdőlap arrow Aktuális arrow PANCHKUI arrow Küldetésben - Kollégiumszentelés Panchkuiban
Küldetésben - Kollégiumszentelés Panchkuiban

Image

„Amikor hagyományosnak nevezett keresztény országokból az ember klasszikus missziós területre látogat, akkor egyből szembetűnik az evangélium frissessége, amellyel találkozik. Nagyon sokat tanulhatunk mi, ún. "régi" keresztény országok az itteni missziós területeken élő keresztény közösségektől."  Kiss-Rigó László püspök

"Jó érzés tudni, hogy része vagyunk az egyetemes egyháznak, és jó megtapasztalni, hogy szeretve vagyunk. Imádkozni fogunk a kollégiumi gyerekekkel együtt a magyar katolikus Egyházért.” Ganawa püspök

Az ünnepi eseményen készült felvételek a Fotogalériában láthatók.
P. Benvin Sebastian Madassery SVD, a PMM igazgatójának beszámolója

2011. február 3-án négyen indultunk Indiába a Madhya Pradesh állambeli Jhabua Egyházmegyében lévő Panchkuiba. Köztünk volt főtisztelendő Kiss-Rigó László püspök atya, a Szeged-Csanádi Egyházmegye főpásztora, aki felszentelte és hivatalosan is átadta az újonnan megépült kollégiumot Jhabua Egyházmegyének. Ezenkívül velünk voltak még Bojti András (operatőr-vágó) és Erdélyi Flóra, akik az egész programot videóra vették.

Nehéz volt az út. Az indori repülőtértől 210 kilométert kellett megtennünk, hogy megérkezzünk Panchkuiba, ebből 65-70 km-t földúton. Így érkeztünk meg a helyszínre 4-én este 9 óra körül. Devaprasad Ganawa, Jhabua püspöke és három apáca fogadott bennünket a bejáratnál. Hagyományos arathi-val (tányér virágokkal, kókusszal, meggyújtott füstölővel), virágcsokorral és virágfüzérekkel fogadtak minket. Aztán elvittek minket a szálláshelyre, amely a püspökségen volt. Együtt vacsoráztunk, majd nyugovóra tértünk.

5-én reggel a helyi püspökkel együtt vettünk részt egy indiai szentmisén az ő kápolnájában. 9.45-kor indultunk Panchkuiba, amely öt kilométerre van a püspökségtől. Nagy tömeg várt minket. Jelen volt a terület országgyűlési képviselője, a polgármester és tanácsadói testülete, a kollégiumi gyerekek, s az egész falu a helyi plébánossal együtt. Ott is mindnyájan kaptunk virágfüzért, majd énekkel, tánccal, körmenetben mentünk a kollégiumhoz. Útközben a gyerekek álltak nekünk sorfalat és virágszirmokat szórtak. Ahogy megérkeztünk a kollégiumhoz, azonnal kezdődött a felszentelés szertartása. Az ima végén Kiss-Rigó püspök atya elvágta a szalagot, helybeli szokás szerint megtörte a kókuszt, végül pedig felszentelte az új kollégiumot. Így hivatalosan is átadta azt az ottani egyházmegyének. Ezek után édességet osztogattak mindenkinek. Nagy öröm és boldogság sugárzott az emberek arcáról.

Ezután következtek a kulturális programok, ahol a gyerekek különböző táncokkal, énekekkel léptek fel. Mindegyik tánc között volt egy-egy helybeli szertartás, például a bhil törzsi turbán felöltése a vendégek fejére, a bhil mellény, a kard, az íj és a nyilak átadása. Mindezek nagy megtiszteltetést fejeznek ki a vendégekre nézve. Még több ajándékot is kaptunk: kókuszt és hagyományos öltözetű babákat.

Ünnepi beszédében Kiss-Rigó püspök atya a következőket mondta: „Amikor hagyományosnak nevezett keresztény országokból az ember klasszikus missziós területre látogat, akkor egyből szembetűnik az evangélium frissessége, amellyel találkozik. Nagyon sokat tanulhatunk mi, ún. "régi" keresztény országok az itteni missziós területeken élő keresztény közösségektől. Lehet, hogy anyagilag valami támogatást tudunk adni mi, gazdagabb egyházak az itteni egyház számára. Igazából azonban az itteni egyház ajándékoz meg minket nagyobb értékkel, mikor találkozásokra kerül sor, s ez nagyon szépen kifejezi az egyház egységét.”

Jhabua Egyházmegye püspöke hálatelt szívvel mondta: „A magyar egyház, a hívek, a missziós gyerekek és különösen a Szeged-Csanádi Egyházmegye segítségével egy régóta dédelgetett álom valósult meg. Jó érzés tudni, hogy része vagyunk az egyetemes egyháznak, és jó megtapasztalni, hogy szeretve vagyunk. Imádkozni fogunk a kollégiumi gyerekekkel együtt a magyar katolikus egyházért.”

Hálámat szeretném kifejezni a missziós gyerekek önzetlen áldozataiért, melyeket az ottani gyerekek javára vállaltak. Továbbá a missziós gyerekekkel foglalkozó testvérekért, minden paptestvérért és a többi világi testvérért, akikkel Indiába utaztam és nagy lelkesedéssel segítettek e cél elérése érdekében, a Szeged-Csanádi Egyházmegyéért, mely nagy támogatást nyújtott ebben az ügyben, az adakozó hívekért és minden jóakaratú emberért, aki szívből imádkozott és támogatta ezt az ügyet. A Pápai Missziós Művek és az Anyaszentegyház nevében szívből köszönöm, s kívánom, hogy Isten, aki a rejtekben is lát, mindezeket százszorosan visszafizesse nektek.

A Panchkui kollégiummal kapcsolatos korábbi írásaink ide kattintva olvashatók
 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés