Pápai Missziós muvek
PÁPAI MISSZIÓS MŰVEK

PONTIFICIE OPERE MISSIONARIE
PONTIFICAL MISSION SOCIETIES
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Kezdőlap arrow Hírek, cikkek, archivum arrow Archivum arrow A Vatikánból - archivum arrow XVI. Benedek: Az egyháznak sürgősen válaszolnia kell a kialakult nevelési szükséghelyzet kihívására
XVI. Benedek: Az egyháznak sürgősen válaszolnia kell a kialakult nevelési szükséghelyzet kihívására

Image

A keresztény nevelés legyen a szeretet és az igazságról való tanúságtétel kifejeződése - XVI. Benedek beszéde a Katolikus Nevelésügyi Kongregáció plenáris ülésén
Az egyháznak sürgősen válaszolnia kell a papi szemináriumokban és az iskolákban kialakult nevelési szükséghelyzet kihívására. A Szentatya rámutatott, hogy a relativizmus által meghatározott korban az igazságot bátor és innovatív hűséggel kell hirdetni. Mivel az igazság világossága hiányzik a mai társadalomból és veszélyes az igazságról beszélni, a mai kultúra elülteti a kétséget az emberekben az egyéni és a közösségi lét alapvető értékeit illetően. A nevelés a szeretet tette, az intellektuális szeretet gyakorlása, amely felelősséget, elkötelezettséget, koherens életet igényel.

XVI. Benedek utalt a teológiára, amellyel kapcsolatban arra buzdított, hogy egyre szilárdabbá kell tenni a köteléket a teológia és a Szentírás tanulmányozása között. A teológus ne felejtse el, hogy Istennel beszélget. Ezért nélkülözhetetlen a szoros egység a teológia és a személyes, valamint a közösségi ima között. Az ima táplálja ugyanis a hitet. Felidézte, hogy Boldog Henry Newman bíboros aláhúzta a teológia kapcsolatát más tudományterületekkel, amelyek együttesen alkotják a „tudás körét”. Csak Istennek van kapcsolata a valóság egészével. Ezért Isten eltávolítása a tudás körének szétdarabolását jelenti.

A katolikus egyetemek a maguk pontosan meghatározott identitásával és a személy teljessége iránti nyitottsággal értékes munkát végezhetnek a tudás egységének előmozdításában a hallgatókat és a tanárokat a világ Világossága felé irányítva, ami az igazi világosság, amely megvilágosít minden embert. Bátran hirdetni kell a nevelés tágabb értelemben vett értékét, hogy szilárd személyeket képezzünk. Ezért is szükség van az iskolában a katolikus hit oktatására, amely nevelő szerepet tölt be a más vallásokkal való összefüggésben is. Széleskörben hozzájárul nemcsak a diákok átfogó fejlődéséhez, de a másik megismeréséhez, a kölcsönös megértéshez és tisztelethez.

Beszéde végén XVI. Benedek az internet szerepéről szólt a papi szemináriumi képzés keretén belül. Ezzel a témával kapcsolatban készít most a kongregáció egy dokumentumot. Az internet alkalmat ad a távolságok legyőzésére és kapcsolatba hozza a személyeket. Az egyház és küldetése számára is nagy lehetőségeket kínál. Mindig intelligensen és körültekintően kell azonban használni. Ezen a területen is különösen fontos, hogy megfelelően felkészült személyek vezessék a híveket. A papi hivatásra készülőket pedig az információs eszközök helyes és pozitív használatára tanítsák – zárta XVI. Benedek beszédét a Katolikus Nevelésügyi Kongregáció plenáris ülésének tagjaihoz.

Forrás: Vatikáni Rádió
 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés