Pápai Missziós muvek
PÁPAI MISSZIÓS MŰVEK

PONTIFICIE OPERE MISSIONARIE
PONTIFICAL MISSION SOCIETIES
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Kezdőlap arrow Hírek, cikkek, archivum arrow Archivum arrow A Vatikánból - archivum arrow Az egyház karitatív tevékenysége A "Cor Unum" Pápai Tanácsa titkárának beszámolója
Az egyház karitatív tevékenysége A "Cor Unum" Pápai Tanácsa titkárának beszámolója

Image

A "Cor Unum" az a dikasztérium, amely a pápa karitatív szolgálatát végzi a világban. A L’Osservatore Romano című olasz katolikus napilap a 2010-es év tapasztalatairól kérdezte a szervezet titkárát, Giampietro Dal Toso érseket.
Dal Toso bíboros elmondta, hogy fontos feladatuknak tekintik a hiteles karitatív szolgálat kultúrájának kialakítását. A „szív képzésére” van szükség, ahogyan XVI. Benedek pápa fogalmazta a Deus caritas est kezdetű enciklikában. Az Istent megismerő szívben megszülető szeretetből fakad minden karitatív cselekedet. Enélkül az egyház karitatív küldetése nélkülözné a szilárd alapot.

A tavalyi év legnagyobb kihívása Haiti katasztrófája volt. Az egyház Haiti lakossága mellé állt, számos úton segítette őket. A vészhelyzet nem múlt el, további akciókra van szükség. A dikasztérium a helyi egyház mellett áll, folyamatos támogatásáról biztosítja. A Szentatya mindenkit arra biztat, hogy ne hagyja magára Haitit. A hívek nagylelkű adományainak köszönhetően iskolák és gondozási központok létrehozását tervezik és egy templom újjáépítését is.

A világ számos más pontján is szenved az emberiség nagy családja. A Cor Unum és a pápa nem feledkezik meg róluk sem: Beninben az áradások miatt százezrek váltak hontalanná, Indonéziát a cunami és a vulkánkitörés sújtotta, Pakisztánt és Indiát is elöntötték az áradások. Ezek a természeti katasztrófák ártatlan áldozatokat szedtek és magukra vonták a Szentatya és a dikasztérium figyelmét. A vészhelyzet azonban nemcsak a katasztrófa pillanatában áll fenn, hanem még azt követően sokáig. A „Cor Unum" három nagy programot vezet a világban: Afrikában központot működtet a gyermekkatonák részére az életkoruknak megfelelő társadalmi beilleszkedéséért; Vietnámban fogyatékosokról gondoskodó központot tart fenn; Peruban a gyermekkori alultápláltság ellen küzd. Ezeken a nagyszabású programokon kívül sok más tevékenységet folytat, például Kamerunban a börtönviselt emberek társadalmi beilleszkedését segíti.

Az érsek hangsúlyozta, hogy a karitatív tevékenység nem mérhető pénzben, de a kérdésre válaszolva elmondta, hogy több millió eurót költöttek a szolgálatokra, beleszámítva a két alapítványukat: a Száhel övezetért fenntartott II. János Pál Alapítványt és a Latin-Amerikáért működtetett Populorum Progressiót.

A „Cor Unum" koordinálja sok más katolikus karitatív szervezet munkáját is, így rálátása van tevékenységükre. Megkérdezték az érseket, mutatkozik-e munkájukban a gazdasági válság hatása. Beszámolt arról, hogy a kormányok nemzetközi együttműködésre szánt támogatása általánosságban csökkent, így azok a szervezetek, amelyek erre építenek, megérzik a válság hatását. A magánadományokból működő szervezeteknél viszont éppen az ellenkezője figyelhető meg: növekszik az adományok összege. Véleménye szerint ez éppen annak köszönhető, hogy a magánadományozók felmérik a válság szegényekre nehezedő súlyát. A válság alkalom arra, hogy az emberek átgondolják életüket, és jobban odafigyeljenek másokra.

A riporter útmutatást kért a postaládáinkban talált segítségkérő levelekkel kapcsolatban. Az érsek felhívta a figyelmet arra, hogy meg kell ismerni az adományt kérő szervezetet. A katolikus szervezetek biztosítékot jelentenek arra, hogy az adományokat valóban a feltüntetett célokra fordítják. Azért is lehetséges ez, mert segítőik belső motivációból cselekszenek, nem pedig munkaköri kötelességből; céljuk valóban a szükséget szenvedők megsegítése.

Európában a kereszténység talaján nőttünk fel, nem véletlen, hogy a keresztény értékek olykor azok szívét is megérintik, akik egyébként eltávolodtak gyökereiktől. Nagyon fontos továbbá, hogy sok szervezet a bevételek 40–50 százalékát költi adminisztrációs költségekre, míg a katolikus szervezetek körülbelül 10 százalékot, ritka esetekben 15 százalékot. Ez azért lehetséges, mert nem önállóan tevékenykednek, hanem a helyi egyház küldetésének részeként. Nagyon fontos, hogy ezek a szervezetek megéljék az egyházhoz való mély kötődésüket, és megőrizzék frissességüket, dinamizmusukat. Ebben az évben a „Cor Unum" nagy hangsúlyt fektet majd erre a kérdésre, hogy a katolikus karitatív szervezetek egyházi kötődése nyilvánvalóbbá váljon.

Az érsek végül elmondta: „Mi nem önmagunkért dolgozunk. Nem is azért, hogy megvalósítsuk magunkat vagy a programunkat. Egyszerűen az emberek javáért dolgozunk, Isten nevében, a keresztények közösségén belül, amely megmutatja az utat, amelyen járnunk kell”.

A riport teljes szövege a Magyar Kurír oldalain olvasható


Forrás: L’Osservatore Romano
 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés