Pápai Missziós muvek
HITTERJESZTÉS MŰVE
PONTIFICIUM OPUS
A PROPAGANDA FIDEI


„… hogy az Evangélium minél jobban elterjedjen…”
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Hitterjesztés Műve
Szt. Péter Apostol Műve
Szent Gyermekség Műve
Missziós Unió
Kezdőlap arrow Hitterjesztés Műve arrow Hírek a világmisszióból arrow A katolikus egyház és a világi keresztény mozgalmak Ázsiában - a szöuli kongresszus tapasztalatai
A katolikus egyház és a világi keresztény mozgalmak Ázsiában - a szöuli kongresszus tapasztalatai

Image

Az augusztus 31. és szeptember 5. között Szöulban tartott világi katolikusok kongresszusa felhívta a figyelmet az ázsiai katolikus mozgalmakra. A találkozó színhelyét biztosító Koreában a katolikus egyház nagy megbecsülésnek örvendő kisebbség, de a világi katolikus közösségek nagyon aktívak a társadalomban.A konferencia létrehozója Thomas Han professzor volt, akit nemrégiben ismét megválasztottak országa szentszéki nagykövetének. A záró misét Nicholas Cheong Jinsuk bíboros, Szöul érseke celebrálta.
A  koreai egyháznak ma hatmillió tagja van, az ország 10%-át teszik ki. Fáradhatatlanul szolgálják a szükséget szenvedőket, küzdenek az igazságosságért, a munkavállalók jogaiért.
Az elmúlt száz évben közel tízezer koreai katolikust öltek meg a hitéért. Hatalmas tisztelet övezi a koreai mártírok emlékét, csakúgy, mint a mártírhalált halt külföldi misszionáriusokét. Szöul érseke hangsúlyozta, hogy Ázsia evangelizációja nem lehetetlen küldetés. Új apostolokra van szükség, akik jól ismerik az egyház társadalmi tanítását. Az új évezred Ázsia evangelizációjának tavasza. Eljött az új apostolok ideje, akik félelem nélkül tanúskodhatnak Krisztusról, és Ázsiát a remény kontinensévé tehetik a világ előtt.

A találkozó színhelyét biztosító Koreában a katolikus egyház nagy megbecsülésnek örvendő kisebbség. A két napja lezárult konferencia során a koreai résztvevők tanúságot tettek hitük erejéről.
Már maga a szervezés is arról tanúskodott, hogy szívvel-lélekkel készültek a találkozóra. Profi módon és nagy odaadással dolgoztak az önkéntesek, akik közül sokan erre használták fel teljes évi szabadságukat, vagyis három-négy napot. Volt olyan nyugdíjas menedzser, aki a négyszáz résztvevő szállításáról gondoskodott. A Béke című olasz katolikus folyóirat tulajdonosa a sajtószobát rendezte be, takarított, felszolgált, gondoskodott a légkondicionálásról.

Az ázsiai világi keresztény csoportok, mozgalmak nagyon aktívak szociális téren. Létezik például külön mozgalom a vakok evangelizációjáért, ezerkettőszáz tagot számlál. Olvasnak, zenét hallgatnak, múzeumba járnak és legfőképpen bátorítják egymást a hitben. A mozgalom már Kínában is jelen van, segítségével terjed nem csak a Braille-írás, hanem a keresztény hit is.
A szöuli találkozón sok kis közösség vett részt, kis indiai és thaiföldi közösségek, hongkongi világi misszionáriusok, pakisztáni és Sri Lanka-i keresztény nők, akik az emancipációért küzdenek.
A Fondacio nevű csoport például a Fülöp-szigeteken élő fiatalok között működik, a résztvevők néhány évig tartó képzés után missziós tevékenységbe kezdenek Kínában, Laoszban, Kambodzsában. AIDS-betegekkel, kábítószeresekkel, a prostitúcióból kiemelt lányokkal foglalkoznak.
E kisebb csoportok mellett jelen vannak Ázsiában a jól ismert, hagyományos mozgalmak is: a Fokoláre Mozgalom, a Mária Légió, a Sant’Egidio közösség, a Comunione e Liberazione, a Hit és Élet…

Guzman Carriquiry, a Világiak Pápai Tanácsának helyettes titkára kifejtette, hogy ezek a mozgalmak jelentik az isteni gondviselés válaszát a szekularizálódott világra. A mozgalmak és az új közösségek szárnyai alatt, ezek karizmái és az emberi fejlődést segítő módszerei által olyan új generáció születik meg, amely újra felfedezi a keresztény élet szépségét, igazságát, örömét. A misszionáriusok felelősségérzete él ezekben az emberekben, akik vágynak arra, hogy az egész világon terjesszék a hitet. Hangsúlyozta, hogy Krisztus a legnagyobb ajándék, amit Ázsiai népeinek adni lehet. Fontosnak tartja, hogy a mozgalmak beilleszkedjenek az intézményes keretek közé, a plébániák és a püspökök fogadják be a mozgalmakat és ezáltal az egyház missziós tevékenysége ne csak a plébániákra korlátozódjon, hanem távolabbi vidékekre is elérjen.
Idézte XVI. Benedek pápa buzdítását, amelyet a Szentatya 2006. június 3-án intézett a mozgalmakhoz: “Vegyetek részt az egyetlen test építésében! A pásztorok figyelnek majd, hogy ne oltsák ki a Lelket (vö. 1Tessz 5,19), ti pedig nem szűntök meg továbbra is hozni ajándékaitokat az egész közösségért. Még egyszer mondom: a Szentlélek ott fúj, ahol akar. De akarata az egység. Ő Krisztus felé vezet minket, az ő Testében”.

Forrás: Magyar Kurír
 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés