Pápai Missziós muvek
PÁPAI MISSZIÓS MŰVEK

PONTIFICIE OPERE MISSIONARIE
PONTIFICAL MISSION SOCIETIES
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Budajenőről Indiába

ImageEgy évvel ezelőtt még lehetetlennek tartottam volna, hogy Indiába menjek misszióba. Huszonkét éves vagyok, "átlagos" vallásos családban nőttem fel, a jövőmet iparművészként képzelem el - mondja Bálint Cecilia.

Az érettségi óta eltelt évek alatt sok mindenbe belevágtam: az állandó nyugtalanság, és az iskolával, munkával, családdal, barátokkal, de leginkább önmagammal kapcsolatban érzett elégedetlenség arra indított, hogy új értelmet keressek az életemnek, legfőképpen az egyhangúvá vált vallásosságomnak. Ki akartam törni: első lépésként Istenhez fordultam útmutatásért. Nem kellett kétszer kérnem: szinte azonnal "megsózta" az életemet a MISSZIÓ és a SZERETET fogalmával. Egyre több "véletlenszerű egybeeséssel" találkoztam.

Megismertem Lányi Béla SVD missziós testvért, aki - heti rendszerességgel - olyan előadásokat szervez, amelyeken nemcsak a misszió világával, hanem egy nagyszerű közönséggel is megismerkedhettem. Itt hallhattam az osztrák Magdalena E. SSpS nővértől a Missionar auf Zeit projektjéről. Egy vele folytatott személyes beszélgetés után háromnapos információs hétvégén vettem részt Ausztriában. Szomorúan vettem tudomásul, hogy idén én vagyok az egyetlen vállalkozó a MaZ programban a határon túlról. Sokan nem tudják, hogy van ilyenre lehetőség, és akadnak olyanok is, akiket a nyelvismeret vagy a pénzhiány gátol abban, hogy belevágjanak.

A MaZ programot olyan - 20-30 év közötti - fiataloknak szervezik, akik rászánnak az életükből egy-másfél évet arra, hogy egy számukra ismeretlen országban, egyszerű emberekkel éljenek, dolgozzanak és imádkozzanak. Az elmúlt húsz évben hétszáz lány és fiú vett részt a "küldetésben", melynek során - missziós nővérek és testvérek kíséretében - utcagyerekeket, árvákat, időseket, fogyatékosokat gondozhattak, vagy egyéb, iskolai, óvodai, plébániai munkákban vehettek részt. A MaZ-terv lehetővé teszi, hogy tanítványok legyünk, és azok az egyszerű emberek váljanak tanítóinkká, akik a társadalomban peremre taszítottak, nem számítanak, nem lehet szavuk. Hogy ne történjen katasztrófa, mindenkinek tisztában kell lennie saját képességeivel. Ebben segített nekünk a rövid, de tartalmas felkészítő. A háromnapos információs hétvégén minden kérésünkre és aggályunkra feleletet kaptunk, és a harmadik nap végére eldöntöttük, hogy nekivágunk-e a küldetésnek vagy sem.

Az erre elszánt lányokkal legközelebb húsvétkor találkoztam, és egy hetet töltöttünk együtt a Wöllensdorfi missziós házban. Itt mindenki megtudhatta, hogy melyik országban és milyen tevékenységgel tölti majd a következő egy évet. S bár figyelembe vették kívánságainkat, akadtak, akiknek Isten mást szánt: Dél-Amerika helyett Afrikába pottyantak, vagy Afrika helyett Indiába. A délelőtti elmélkedések során beszélgettünk az önmagunkkal, az élettel és a küldetéssel kapcsolatos elvárásainkról, és egy egynapos csend után - Húsvéthoz illően - Jézus kínszenvedéséhez, feltámadásához és megdicsőüléséhez próbáltuk kapcsolni mindezeket.

Ezután egy háromnapos pünkösdi rendezvényen találkoztam a csapattal a Szent Gabriel missziós házban Mödlingben. Az utolsó kéthetes blockseminar-ra pedig augusztus elején került sor Németországban. Huszonnégyen németek, osztrákok, svájciak és magyarok, fiúk, lányok vegyesen, már alig vártuk, hogy nekivágjunk az elkövetkező egy évnek. Mint az eddigi felkészítőkön, itt is végigkísért minket két visszatért MaZ-os, akik diavetítéssel egybekötött beszámolót tartottak friss élményeikről. Minden nap más téma került sorra: beszéltünk kultúráról, szubkultúráról, kultúrsokkról, misszióról, szerelemről és halálról.

Az előadásokat követő beszélgetések bizalmas és személyes hangneme, az egymásra való odafigyelés jó csapattá formált bennünket. A háromnapos csend alkalmat adott arra, hogy - bensőnk felé fordulva - megpróbáljuk helyrerakni a fejünkben még kavargó gondolatokat. Az utolsó napokon oltárterítőt hímeztünk, és keresztet faragtunk, amelyet a másnapi misén Oszkár B. SVD atya megáldott. Nem állítom, hogy könnyű volt a kálváriám az Indiába való indulás napjáig, de tudtam, hogy ez az én utam, és Istentől mindig megkaptam azt a segítséget, ami által tovább tudtam lépni. Innen nézve az indiai évem is olyan, mint egy átláthatatlan hosszú út, de ha lépésről-lépésre haladok rajta, észreveszem majd az út menti virágokat, és bizonyára forrásokat is lelek, ahol mindig feltöltekezhetem.

Forrás: www.igen.hu

 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés