Pápai Missziós muvek
PÁPAI MISSZIÓS MŰVEK

PONTIFICIE OPERE MISSIONARIE
PONTIFICAL MISSION SOCIETIES
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Kezdőlap arrow Hírek, cikkek, archivum arrow Archivum arrow A Vatikánból - archivum arrow A betlehem az élet iskolája - Úrangyala-imádság Gaudete-vasárnapon
A betlehem az élet iskolája - Úrangyala-imádság Gaudete-vasárnapon

Image

A Szentatya advent harmadik vasárnapján (Gaudete-vasárnap) a déli Úrangyala-imádság előtt a betlehemállítás jelentéséről szólt a Szent Péter téren összesereglett római gyerekeknek, akik a hagyomány szerint ilyenkor áldatják meg a pápával az otthoni betlehemeikbe szánt Kisjézus-szobrokat.

A betlehemre tekintve érthetjük meg az igazi öröm titkát, ami annak tudatából fakad, hogy az Úr közel van hozzánk. Így kapcsolódik össze a Gaudete („örvendjetek”) vasárnap liturgikus mondanivalója a népi hagyományokkal. XVI. Benedek beszédéből:

„Advent harmadik vasárnapja van. A mai liturgia Pál apostol buzdítását visszhangozza: „Örvendjetek az Úrban szüntelenül! Újra csak azt mondom, örvendjetek... az Úr közel van!” (Fil 4,4-5). Az Anyaszentegyház miközben a szent Karácsony felé kísér bennünket, segít felfedezni a keresztény öröm értelmét és ízét, ami annyira különbözik a világitól.

A mai vasárnapon, egy szép hagyomány szerint a római gyermekek eljönnek, hogy megáldassák a pápával a Kisjézus-szobrokat, amelyeket majd betlehemeikben helyeznek el. S valóban sok gyermeket látok itt a Szent Péter téren szüleikkel, tanítóikkal és hitoktatóikkal. Kedveseim, nagy szeretettel köszöntelek benneteket és köszönöm, hogy eljöttetek. Nagy örömömre szolgál tudni, hogy családjaitok megtartják a betlehemállítás szokását.

Image


Image

Azonban nem elég a hagyományos gesztus puszta ismétlése, még ha oly fontos is. Meg kell próbálni a mindennapok valóságában megélni azt, amit a betlehem jelképez, vagyis Krisztus szeretetét, alázatosságát, szegénységét.

Image

A „Kisjézusok” megáldása arra emlékeztet, hogy a betlehem az élet iskolája, ahol elsajátíthatjuk az igazi öröm titkát. Ami nem abban áll, hogy sok mindenünk van, hanem abban, hogy érezzük: az Úr szeret minket, mi pedig odaajándékozzuk magunkat másoknak és szeretjük egymást. Tekintsünk csak a betlehemre: a Szűzanya és Szent József nem tűnik nagyon szerencsés családnak. Első gyermekük nagy nehézségek közepette született, mégis tele vannak bensőséges örömmel, mert szeretik és segítik egymást, s főleg mert biztosak benne, hogy életükben Isten működik, aki a Kisjézusban jelenvalóvá lett.

Hát a pásztorok? Mi okuk volna az örvendezésre? Az az Újszülött bizonyára nem változtat szegénységükön és kirekesztettségükön. De a hit segít nekik felismerni a „jászolba fektetett, bepólyált gyermekben” Isten ígérete beteljesülésének „jelét” minden „jóakaratú” ember számára (vö. Lk 2,12.14), így számukra is!


Kedves barátaim, ebben áll hát az igazi öröm: átérezni, hogy személyes és közösségi létünket meglátogatja és betölti egy nagy misztérium, Isten szeretetének titka. Ahhoz, hogy örvendezzünk, nemcsak dolgokra van szükségünk, hanem szeretetre és igazságra: a közel levő Istenre van szükségünk, aki felmelegíti szívünket és feleletet ad legmélyebb várakozásainkra. Ez az Isten a Szűz Máriától született Jézusban mutatkozott meg. Ezért hát az a Kisjézus-szobor, amelyet betlehemünk barlangjában vagy istállójában elhelyezünk, mindennek a közepe – a világ szíve.”

Forrás: Magyar Kurir

 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés