Pápai Missziós muvek
PÁPAI MISSZIÓS MŰVEK

PONTIFICIE OPERE MISSIONARIE
PONTIFICAL MISSION SOCIETIES
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Kezdőlap arrow Hírek, cikkek, archivum arrow Archivum arrow A Vatikánból - archivum arrow * Valójában nem csak Afrikáról beszélnek - interjú Erdő Péterrel - részlet
* Valójában nem csak Afrikáról beszélnek - interjú Erdő Péterrel - részlet

ImageAz Afrikával foglalkozó szinódus alatt Erdő Péter a Vatikáni Rádiónak adott interjújában többek között rámutat arra, hogy Afrika számos problémája az egész emberiség problémája is. Válaszaiból egy-egy sajátos afrikai társadalmi társadalmi helyzetet is megismerhetünk.


Érezhető ezen a szinóduson, hogy az afrikai püspökök pontosan tudják, hogy most nem csak Afrikáról beszélnek. Bár az ő problémáik azon a kontinensen koncentráltabban jelennek meg mint más világrészeken, azok, a globalizáció világában az egész emberiség egyetemes problémái. A korrupciótól kezdve a szervezetlenségig, a már elért kulturális eredményeknek a szétmálásáig, az okatásnak a hanyatlása, az egészségügyben az anarchia jelei, azután maga az ember, aki mindezen problémák mögött áll és az emberi önzés. Aztán a féktelen hatalomvágy, az ún. politikai barkácsolás, vagyis az, egy-egy népen, országon, ideológiákat próbálnak ki, és az ottani népek szenvednek emiatt. Azt mondják, hogy ez a kísérletezés a legtöbb konfliktus, polgárháború és nyomorúság kiváltó oka. És sok minden van, ami az emberiség életében közös, természetesen a környezetvédelem, illetve a környezet pusztítása, a nagy nemzetközi cégeknek a gátlástalan, természetrabló tevékenysége, ezen kívül a hagyományoknak az eltűnése.

Gondoljuk meg, hogy például Angola vagy más hasonló ország népességének több mint fele nagyvárosban él. Elmenekülnek vidékről, ahol bizonytalanabb, nehezebb az élet, beözönlenek a városba, de ezekben az országokban törzsi nyelvek, törzsi szokások vannak, és aki abból kiszakad, gyökértelen ember lesz, és ez értendő az etikai területre is. Tehát erkölcsileg talajt vesztett tömegek gyűlnek föl a nagyvárosokban, akik nagy nehezen megtanulják ott az ország hivatalos nyelvét, mert már a szomszédjukkal sem tudnak a törzsi nyelven érintkezni. Azaz rendkívül bizonytalan egzintenciális helyzetű tömegek gyűlnek fel egy-egy helyen, és ez is a nyomorúságnak egyik fajtája.

Azután az oktatás: sok helyről halljuk a panaszt, hogy az államosított iskolák egyre rosszabb minőségben működnek, és amelyeket viszont nagy nehézségek mellett az egyházak, főleg a Katolikus Egyház tartanak fenn, vonzóak lesznek. Több tízezer katolikus iskola, 23 katolikus egyetem van jelenleg Afrikában, és ezek a segítő szeretetnek, az irgalmasságnak a cselekedeteit végzik, amikor a tudatlanokat tanítják. Egyébként egy különleges probléma az egyetemi ifjúság kérdése, hiszen Nyugat-Európában, sőt az arab világban is, vannak afrikaiak számára egyetemi ösztöndíjak. Ezek azonban nincsenek kihasználva azért, mert az adott országban olyanok a jogszabályok, hogy nem adnak kiutazási engedélyt, csak a gazdagok gyerekeinek. Tehát éppen akinek a legnagyobb szüksége lenne rá, hogy a tudás révén kiemelkedjen, azelőtt nem áll nyitva az út.

Az interjút Vertse Márta készítette, meghallgatható a Vatikáni Rádió honlapján .

Forrás: Magyar Kurír


 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés