Pápai Missziós muvek
PÁPAI MISSZIÓS MŰVEK

PONTIFICIE OPERE MISSIONARIE
PONTIFICAL MISSION SOCIETIES
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Kezdőlap
A magyar-lengyel barátság napját ünnepelték Katowicében

Image

A két nép barátságának emléknapja alkalmából március 21-én a magyar és a lengyel elnöki pár a katowicei Krisztus Király-főszékesegyházban részt vett a Wiktor Skworc katowicei és Ternyák Csaba egri érsek által bemutatott szentmisén – tájékoztat az MTI.

Áder János köztársasági elnök és Bronislaw Komorowski lengyel államfő együtt ünnepelték a magyar–lengyel barátság napját, melynek idén Katowice adott otthont. A magyar delegáció, melynek tagja volt Ternyák Csaba egri érsek is, március 20-án délután érkezett Katowicébe. Március 21-én reggel 9 órakor a Krisztus Király-főszékesegyházban Wiktor Skworc katowicei és Ternyák Csaba egri érsek közösen mutattak be ünnepi szentmisét.


Áder János és Bronislaw Komorowski lengyel államfő délelőtt Katowicében ünnepélyesen felavatta Henryk Slawik és idősebb Antall József közös emlékművét a Nemzetközi Kongresszusi Központ előtt.


Ezt követően a Lengyel Rádió Nemzeti Szimfonikus Zenekarának új székházában folytatódott az ünnepség. Áder János a két nép barátságáról szólva hangsúlyozta: mindig ott voltunk egymás közelében, támogatva azt, aki élen járt közülünk, segítve a gyengét, reményt merítve egymásból, példát mutatva és ugyanakkor tanulva is egymás példájából.


„Európának ezen a vidékén jól tudjuk, hogy csak annak a nemzetnek van jövője, amely képes messzebb látni saját pillanatnyi érdekeinél. Csak az a nemzet remélheti mások tiszteletét, amely kiáll a saját igazáért, de a másét is tiszteletben tartja. Képes önzetlen, áldozatkész és megértő lenni. Közös barátságunk olyan érték, amelyre minden helyzetben érdemes vigyáznunk. Ez a barátság jobb emberré, jobb magyarrá és jobb lengyellé tesz mindannyiunkat” – fejtette ki a köztársasági elnök.


Áder János Feliks Netz katowicei író, Márai Sándor műveinek fordítója mondását idézte, aki azt mondta: minden reggel Márait olvassa, és ez jobbá tette. „Ez a titok nyitja. Mi, lengyelek és magyarok jobbá tudjuk tenni egymást. Jobbá tesz minket a két nép barátsága, egymás iránti mély rokonszenve, mindaz, ami közöttünk évszázadok óta erős köteléket jelent” – hangsúlyozta.


Bronislaw Komorowski lengyel államfő az ünnepségen kiemelte, hogy új, sziléziai dimenzióval bővül a lengyel–magyar barátság. Az új emlékmű még szorosabbá fogja tenni a két nép közötti kapcsolatot. Azt mutatja meg, hogyan szolgálhat ez a barátság másokat, és hogy a barátság közös értékrenden alapul – mondta.


Fotó: Illyés Tibor/MTI

Forrás: Magyar Kurír

 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés