Pápai Missziós muvek
PÁPAI MISSZIÓS MŰVEK

PONTIFICIE OPERE MISSIONARIE
PONTIFICAL MISSION SOCIETIES
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Kezdőlap
Ahol nincs irgalmasság, ott nincs igazságosság  a pápa hétfő reggeli homíliája

Image

Ahol nincs irgalmasság, ott nincs igazságosság sem, és Isten népe sokszor ma is szenved az irgalom nélküli ítéletektől: erről beszélt Ferenc pápa hétfőn reggel a vatikáni Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.


Aki merev, annak kettős élete van


A napi olvasmányokról és egy másik evangéliumi szakaszról is elmélkedve Ferenc pápa három nőről és három bíróról szólt: az ártatlan Zsuzsannáról, egy házasságtörő asszonyról, és egy szükséget szenvedő özvegyasszonyról. „Mindhárman – egyes egyházatyák szerint – az egyház allegorikus alakjai: a szent, a bűnös, és a szükséget szenvedő egyházé – magyarázta a pápa, majd így folytatta: A három bíró gonosz és korrupt; ott van mindenekelőtt az írástudók és a farizeusok által elítélt házasságtörő asszony, akit Jézus elé visznek. A szívükben a merevség korruptsága rejtőzött. Tisztának érezték magukat, mert betartották a törvény betűjét. A törvény ezt mondja, tehát ezt kell tenni”.


„De ezek nem voltak szentek, ezek korruptak voltak. Korruptak, mert az ilyenfajta merevség kettős élethez vezet, és ők elítélték ezeket a nőket, aztán hátulról, titokban keresték őket, hogy szórakozzanak kicsit. A merevek álszentek: kettős életük van. Akik mereven ítélkeznek, gondoljunk az egyházra – mindhárom nő az egyház allegorikus alakja -, azok kettős életet élnek. Mereven nem lehet lélegezni sem” – szögezte le a pápa.


Isten népe olykor nem talál irgalmasságra


Aztán ott van a két vén bíró, akik zsarolják Zsuzsannát, hogy adja oda magát nekik, de ő ellenáll: „Rossz hajlamú bírák voltak, a paráznaság megrontotta őket. És azt mondják, hogy a paráznaság bűnös szokása az évek előre haladtával erősödik, tovább romlik”. Végül pedig ott van az a bíró, akihez a szegény özvegyasszony fordul. „Ez a bíró nem félte Istent és nem törődött senkivel: semmi nem érdekelte, csupán önmaga. Nyerészkedő volt, olyan bíró, aki ítészi foglalkozásával üzletelt. Megrontotta a pénz, a presztízs. Ezek a bírák: a nyerészkedő, a bűnös hajlamú és a merev nem ismerték azt a szót, hogy irgalmasság”.


„A korrupció messzire vitte őket attól, hogy megértsék az irgalmasságot, hogy mit jelent irgalmasnak lenni. És a Biblia azt mondja, hogy az irgalmasságban van a helyes ítélet. És a három nő – a szent, a bűnös és a rászoruló, az egyház allegorikus alakjai – szenved az irgalmasság hiányától. Ma is Isten népe, amikor találkozik ezekkel a bírákkal, szenved az irgalom nélküli ítélettől, a polgári és egyházi életben egyaránt. És ahol nincs irgalmasság, ott nincs igazságosság. Amikor Isten népe azzal a szándékkal közeledik, hogy bocsánatot kérjen, hogy megítéljék, hányszor, de hányszor találkozik ilyenekkel” – mondta a pápa, majd így folytatta:


Az evangélium egyik legszebb mondata: „Én sem ítéllek el”


„Olyan bűnös hajlamúakkal találkozik, akik képesek rá, hogy megpróbálják kihasználni őt, és ez az egyik legsúlyosabb bűn: nyerészkedőkkel találkozik, akik nem adnak oxigént annak a léleknek, nem adnak neki reményt; merevekkel találkozik, akik azt büntetik a bűnbánókban, amit ők maguk rejtegetnek a lelkükben. Ezt úgy hívják, hogy az irgalmasság hiánya” – jelentette ki Ferenc pápa, aki végül ezekkel a szavakkal zárta homíliáját:


„Az evangélium egyik legszebb mondatát szeretném most idézni, amely nagyon meghat engem: ’Senki sem ítélt el téged?’ – ’Senki, Uram’. – „Én sem ítéllek el’, válaszol Jézus. Én sem ítéllek el: ez az egyik legszebb mondat, mert telve van irgalmassággal”.


Forrás: Vatikáni Rádió

 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés