Pápai Missziós muvek
PÁPAI MISSZIÓS MŰVEK

PONTIFICIE OPERE MISSIONARIE
PONTIFICAL MISSION SOCIETIES
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Kezdőlap
Tizenhat gyermekes család a San Remo-i fesztiválon
  P. Vértesaljai László jegyzete

A ligur tengerparti város, San Remo 65. dalfesztiváljának a megnyitóján részt vett Itália legnépesebb családja. Az Ariston színház színpadán alig fért el a tizenhat gyermekes Anania család, apjukkal-anyjukkal együtt. A gyerekek nagyjából évenként következnek, a húszéves legidősebb és a 19 hónapos legkisebb testvér között. A dalfesztivál első két száma után léptek színpadra és a közönség lelkes tapssal köszöntötte az Olaszországban immár teljesen szokatlan látványt: egy igazi nagycsaládot. Méghozzá egészséges, mosolygós szülők és gyermekek, akiknek együttléte családi harmóniát áraszt. Aurelio papa azonnal válaszol a tapsra, mondván: „Ez a taps az Urat illeti, mert ez az Isten műve és nem az emberé!”. Carlo Conti népszerű olasz műsorvezető kérdésére: „De nektek otthon tényleg nincs tévétek?”, a családapa egyszerűen válaszol: „Természetesen nincs!” „És ők mind az ön gyermekei?” – hangzik a kötelezően indiszkrét kérdés: „A Szentlélek segítségével, igen!”. E vallomásra a közönség tréfás megjegyzéseket tesz, hogy azért mégiscsak kell hozzá két segítőtárs, mire a megingathatatlan hitű Aurelio papa komolyan válaszol: „Ami bennünket rendkívülivé tesz, az Krisztus!”. Conti tovább faggat: „De hogyan lehet fenntartani egy ilyen nagy családot?” – mire Aurelio papa: „Egyszerű, nemde? Van Gondviselés!”. A színház zajongani kezd a határozott válaszra, van aki bekiabál: „Az utóbbi időben, mintha baj lenne a Gondviseléssel!”. A műsorvezető zavarban van, a laikus Olaszországban a legalább húsz milliós nézettségű San Remo-i fesztivált nem lehet „túlságosan vallásosra” venni, már csak „politikai korrektség” miatt sem. Conti műsorvezető nehezen találja fel magát, pedig ő az egész félsziget legrátermettebb konferansziéja. Olasz családszervezetek fordultak a San Remo-i dalfesztivál szervező bizottságához és kérték, hogy ne felejtsék el a fesztivál alapszándékát: megnyitni a könnyűzene ablakát a családra, az egész családra. Akkor, az alapításkor 1951-et írtak, az olasz családok még nagycsaládok voltak, átlagban három, négy vagy még több gyermekkel. A népszaporulat ma Itáliában katasztrofális, a ráta 1,40, vagyis két szülő ennyi utódot hagy maga után. Ezt mindenki tudja Olaszországban és éppen ennek a hátterében ment kihívásszámba az Anania család „színpadias”   megjelenése. Ráadásul a „politikai korrektség” jegyében meghívták az Euroviziós fesztivál tavalyi nyertesét, Conchita Wurst-ot. Ezek után a család sem hiányozhatott San Remo-ból! Mindenesetre Conti műsorvezető a fesztiválnyitó gondolataiban így fogalmazott: „A fesztivál igazi ereje az a hatalom, mely az olasz családokat egyesíti. Az egész család a tévé elé telepedik, nézi és kommentálja a dalokat”. Conti műsorvezető kevéssé számol a holnappal, hiszen már ma is alig van kit összeterelni a tévé elé egy átlag olasz családban.   


Valószínű, hogy a kalábriai Catanzaro-ból való Aurelio Anania tizenhat gyermekes családapa mindezt Continál és nálam is jobban tudta. Mégis elment egész házanépével San Remo-ba, hogy tanúságot tegyen egy másik világról. Kijelentette: „A mi családunk egyszerűen egy normális család!”. Kijelentését ott az Artiston színpadán - első ránézésre is - rögtön húsz millióan ellenőrizhették. Íme az Anania család: Aurelio papa és Rita asszony, aztán a gyermekeik: a húszéves elsőszülött Marta, aztán a többiek, Priscilla, Luca, Maria, Giacomo, Lucia, Felicita, Giuditta, Elia, Beatrice, Benedetto, Giovanni, Salvatore, Bruno, Domitilla és a legkisebb, a 19 hónapos Paola. Február 11-én, másnap az olasz újságok, kivétel nélkül a címlapon hozták a nagycsalád mosolygó fényképét. Az olaszok számoltak, egytől tizennyolcig. Itália leckét kapott: családból és matematikából. Hogy a kettőnek köze van egymáshoz!


(vl)


Forrás: Vatikáni Rádió

 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés