Pápai Missziós muvek
PÁPAI MISSZIÓS MŰVEK

PONTIFICIE OPERE MISSIONARIE
PONTIFICAL MISSION SOCIETIES
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Kezdőlap
Majnek Antal az ukrajnai helyzetről az ad limina látogatás alkalmából

 Image

 Az ukrán főpásztorok ad limina látogatásán Rómában részt vett Majnek Antal OFM, a kárpátaljai munkácsi egyházmegye főpásztora. A Vatikáni Rádió 19 éves püspöki szolgálatának ad limina látogatásairól, az ukrajnai válsághelyzetről és a munkácsi egyházmegye helyzetéről kérdezte.

Az ukrán görögkatolikus egyház főpásztorai és az ukrajnai latin rítusú püspöki konferencia tagjai február 16-21 között ad limina látogatáson vettek részt a Vatikánban, ahol Ferenc pápa pénteken fogadta őket. A latin rítusú püspökök között jelen volt Majnek Antal ferences püspök, a kárpátaljai munkácsi egyházmegye főpásztora, aki az ad limina látogatásról szombaton nyilatkozott a Vatikáni Rádió magyar műsorának. A Vértesaljai László SJ főszereksztővel folytatott beszélgetésből készítettünk összefoglalót.

Teljes interjú meghallgatható: Vatikáni Rádió

Majnek Antal elmondta, 19 évvel ezelőtt szentelte Rómában II. János Pál pápa. Azóta harmadik alkalommal vehetett részt ad limina látogatáson Rómában. Felidézte személyes találkozásait a 19 év három pápájával: a személyes beszélgetésre is alkalmat adó találkozást II. János Pál és XVI. Benedek pápával. Ez utóbbival kapcsolatban kiemelte: meglepte a tudós ember egyszerűsége, kedvessége. Olyan volt beszélgetésünk, mint mikor a jóságos apa beszélget a fiával - emlékezett vissza.

Mostani látogatásról elmondta, felkerestek minden kongregációt, ahol mindenki rákérdezett országuk nehéz helyzetére, s ők is tehettek fel kérdéseket. Majnek Antal beszámolt arról, hogy Ferenc pápa az Ukrajnából érkezett főpásztorokat együtt, és a görög- és latin rítusú püspököket külön-külön is fogadta. Üzenetében azonban mindannyiunkat megszólítja, és ez az üzenet jelzi Ferenc pápa egész küldetését. Kifejezi együttérzését, amiről hetente biztosítja őket a katolikus egyházfő.

Az ország szociális helyzetét bemutatva az infláció felszökéséről, az árak kétszeres-háromszoros emelkedéséről, a korrupció továbbra is élő valóságáról beszélt Majnek Antal. A psüpökl kiemelte Ferenc pápa üzenetében az egyházfő szolidaritását helyzetükkel. Elmondta, a pápa utalni tudott a legkényesebb kérdésekre is. Szép evangéliumi feladatot jelölt ki nekünk – mondta Majnek Antal. Felhívta a figyelmet a felelősségünkre, a szolidaritásra a szenvedőkkel, nélkülözőkkel, és nyitottságot kért tőlünk a hatalom emberei, a vezetők felé. A görög- és latin rítusú főpásztorok kapcsolatáról elmondta, nehéz és fájdalmas, hogy a múlt megterheli a két különböző rítusú egyház életét. Ferenc pápa feladta nekünk a leckét. Kéri, hogy keressük a kapcsolatot egymással, és találjunk ennek új formákat - mondta.

A munkácsi egyházmegye életéről beszámolva legsúlyosabb gondként a fiatalok fokozott elköltözését említette. A fiatalok 80-90%-a már elhagyta Ukrajnát, részben tanulni mentek el, de nem igazán jönnek vissza. Most még súlyosabbá vált a helyzet, mert a sorozások miatt még többen elmennek. Míg korábban ifjúsági találkozókra 300-400 fiatal összejött, ma örülünk, ha százan együtt vannak - mondta.

A munkácsi főpásztor szeretettel emlékezett meg a lelkipásztori szolgálat öregjeiről. Mindegyikük elhunyt már, lágereket megjárt, buzgóságukkal, hűséges, kitartó szolgálatukkal példaképek ma számunkra – mondta Majnek Antal. A máról szólva megtudtuk, húsz egyházmegyés pap van a munkácsi egyházmegyében, 18 kisegítő szerzetes és missziós, 9 kispap – közülük három magyar, hat ukrán, akiknek szintén meg kell tanulni magyarul.

Majnek Antal azt kérte, imádsággal és böjttel támogassuk őket. A lelkek, szívek mozgásában kezdődnek a háborúk. Megsértettségek, bosszúállások, utálkozások, gyűlölködések – ezekből alakul ki a verekedést, majd háborút szító ellentét. Ha nem történik meg az emberek között a kiengesztelődés, akkor következhet be a háború. A mostani feszültség a felszín, de megvannak az előzmények. Ezért kértem, hogy teremtsünk békét a szívünkben és itt, egymás között. Ezzel járulhatunk hozzá az országban a szemben álló felek kibéküléséhez is – mondta a munkácsi püspök.


Forrás: Vatikáni Rádió / Magyar Kurír Fotó: Munkácsi Egyházmegye 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés