Pápai Missziós muvek
PÁPAI MISSZIÓS MŰVEK

PONTIFICIE OPERE MISSIONARIE
PONTIFICAL MISSION SOCIETIES
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Kezdőlap
Átadták a Hit pajzsa-díjat

Image

Györgydeák Márton, a Felső-krisztinavárosi Keresztelő Szent János Plébánia plébánosa, pápai káplán vehette át a Parma fidei – Hit pajzsa elnevezésű díjat a budai Keresztelő Szent János-plébániatemplomban február 21-én, szombaton.

A kommunizmus áldozatainak február 25-ei emléknapjához kapcsolódó kitüntetést 14. alkalommal adta át Mádl Dalma, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök özvegye. Az ünnepség résztvevőit Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök áldotta meg, Erdő Péter esztergom-budapesti érsek képviseletében Monostori László irodaigazgató-helyettes, a kormány nevében Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár vett részt az ünnepségen.


A Parma fidei az életutat és az egyenes gerincet díjazza – fogalmazott ünnepi köszöntőjében Kocsis Máté, Budapest VIII. kerületének polgármestere. Az előző rendszer üldözése ellenére sokan hűségesek maradtak hitükhöz és magyarságukhoz – tette hozzá, majd generációja tiszteletét tolmácsolta ezeknek a példaképeknek, köztük a Hit pajzsa díjazottjainak. Kocsis Máté kiemelte a Józsefvárosban született Györgydeák Márton közösségépítő, emberhalászi szerepét.

Image


A Parma fidei díj kitüntetettjét a hagyományoknak megfelelően Bolberitz Pál méltatta. A díjat első alkalommal kiérdemlő teológiaprofesszor laudációjában elmondta: az 1942-ben született, 1965-ben pappá szentelt Györgydeák Márton a rendszerváltás után felkeltette az egyházi vezetők figyelmét, így lehetett az Országos Liturgikus Intézet főtitkára és a Regnum Marianum házfőnöke, de a rendszerváltás előtt is figyelték, igaz akkor a kommunista pártállam megbízottai. Györgydeák Márton a huszadik század elején létrehozott Regnum Marianum mozgalomnak volt ifjú korától tagja. Az elsődlegesen szegényebb fiúk tanítására, nevelésére alakult Regnum a Damjanich utcai székház államosítása után sem oszlott fel, magánlakásokban foglalkoztak a fiúkkal, bevonva az idősebbeket is a nevelő munkába.


A Regnum Marianum atyái összesen 72 évet töltöttek börtönben, nem voltak hajlandók ugyanis lemondani az ifjúság neveléséről – mutatott rá Bolberitz Pál. Ahogy a Regnum nem kötött kompromisszumot, úgy Márton atya sem: a Gyorskocsi utcai kihallgatásokon nem volt hajlandó elárulni társait és a rábízottakat – tette hozzá. Györgydeák Márton a rendszerváltás után fontos szerepet játszott a Regnum Marianum újjászületésében: 1989 és 1997 között a mozgalom központjánk házfőnöke volt.Györgydeák Márton a kitüntetést megköszönve hangsúlyozta: bár a kommunizmus áldozata lett, nem érzi magát áldozatnak, hiszen nem töltött éveket börtönben, mint sok paptársa. Porszem volt a gépezet ellen – mondta, – akkor is, amikor a józsefvárosi plébánián egy stencilgépet kellett elrejteni, vagy akkor, amikor a Gyorskocsi utcában meg kellett jelennie. Inkább hálát ad Istennek azokért az évekért – tette hozzá. A kommunizmus idején tizenhét évig nem lehetett útlevele, de ez tette lehetővé, hogy felejthetetlen nyarakat töltsön egy-egy magyar hegységben a fiatalokkal.

A díjátadáson közreműködött Kubik Anna színművész és a Felső-krisztinavárosi Plébánia Énekkara Tőkés Tünde karnagy vezetésével.

A Hit pajzsa-díjat Horváth Béla volt kisgazda politikus és a 2008-ban elhunyt Gyurkovics Tibor író alapították 2002-ben. Azoknak az egyházi személyiségeknek ítélik oda minden évben, akik a kommunista diktatúra alatt is hűségesek maradtak hitükhöz. Az elismeréssel járó vörösréz pajzs Madarassy István ötvösművész munkája.

Forrás: Magyar Kurír

  
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés