Pápai Missziós muvek
PÁPAI MISSZIÓS MŰVEK

PONTIFICIE OPERE MISSIONARIE
PONTIFICAL MISSION SOCIETIES
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Kezdőlap
A biharpüspöki nyomortelepet kereste fel a nagyváradi karitász

 Image

 

 A nagyváradi karitász a Don Orione Líceum görögkatolikus közösségével közösen január 21-én élelmiszert és más segélycsomagokat szállított a biharpüspöki szeméttelep szomszédságában levő nyomortelepre. A beszámolót az Erdon.ro cikke nyomán adjuk közre.

Az eseményen jelen volt Böcskei László megyéspüspök, Rajna József atya, a karitász igazgatója, Jitaru-Szél Antal biharpüspöki plébános, Mihai Fechetă görögkatolikus pap, valamint a Caritas Catolica által működtetett kollégium diákjai és néhányan a Caritas képzésein részt vevő szociális munkások közül.


A karitatív küldöttség 1673 lej értékű, tizenöt család számára elegendő  – olajat, cukrot, rizst, száraztésztát, margarint, sajtot, szalámit, kenőmájast tartalmazó – élelmiszercsomagot szállított a nyomortelepre. Az élelmiszer-adományok az ausztriai Passau karitászszervezetétől származtak, a ruhák pedig görögkatolikus diákok adományai voltak.


A nyomortelepre közeledő busz érkezése nem hat a meglepetés erejével, hiszen visszatérő vendégekről van szó – számol be Ciucur Losonczi Antonius. Az egyik hontalan, a telep önjelölt celebje és szóvivője egy holland képes újságot mutogat nekünk, melyben  a telep lakói szerepelnek. Közben megjelenik egy fruska, karjában egy babával. Elárulja, hogy 16 éves, és az övé a pokrócba csavart gyermek. Ő maga felsőrészként csupán egy rövid ujjú pólót hord, egy másik nő pedig feltűrt nadrággal, csupasz lábszárral papucsban járkál. Elvégre tavaszias az idő, körülbelül 7-8 Celsius fok lehet... A gyermekek örülnek a főpásztor által hozott szaloncukornak, és a telepen élő többi család is büszkén mutogatja az otthonát. Az egyik viskóban egy kályhában tűz ég, odébb egy asszony fát hasogat, barátságos kutyák és macskák téblábolnak mindenütt, ruhák száradnak egy kötélen, és egy „feldíszített” fenyőt is látni. Szinte idilli lenne az összkép, ha nem lenne mindenütt szemét, árulkodó nyomorúság, és a vendéglátók nem panaszkodnának amiatt, hogy nincs hol dolgozniuk. Szinte mindenkinek van valami sérelme, csak úgy záporoznak a panaszok.


A karitatív csoport tagjai igyekeznek úgy szétosztani a csomagokat, hogy mindenkinek jusson. A nincstelenek látszólag elégedettek, az úton visszafelé bizonyítékképpen felcsendül a Lakodalom van a mi utcánkban kezdetű nóta. A ruhák, játékok utoljára maradnak, a küldöttség távozásakor úgy integetnek a vendéglátók, mintha közeli rokonaiktól búcsúznának. Vidámak, hiszen újból érezhették, hogy valaki törődik velük.


Fotó: Erdon.ro

Forrás: Magyar Kurír

 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés