Pápai Missziós muvek
PÁPAI MISSZIÓS MŰVEK

PONTIFICIE OPERE MISSIONARIE
PONTIFICAL MISSION SOCIETIES
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Kezdőlap
Ferenc pápa: A szólásszabadságnak vannak határai

 Image

Ferenc pápa január 15-én Srí Lankáról a Fülöp-szigetekre tartva a repülőúton az újságírók kérdéseire válaszolt, amelyek többek között a párizsi terrortámadásokat és a szólásszabadság témakörét érintették.

A párizsi események kapcsán Ferenc pápa kijelentette: a szólásszabadságnak vannak határai, különösen ha az sérti, illetve gúnyt űz mások hitéből.

Egy francia újságíró tette fel a kérdést a Szentatyának, mit gondol a vallásszabadság és a szólásszabadság viszonyáról. Ferenc pápa válaszában kifejtette: mind a kettő alapvető emberi jog, és hangsúlyozta, hogy az Isten nevében elkövetett gyilkosságokat aberrációnak tartja. Ugyanakkor azt is leszögezte: a szólásszabadságnak vannak határai. Példaként Alberto Gasbarrit említette, a pápai utak szervezőjét, aki éppen mellette állt a repülőgépen. „Ha dr. Gasbarri, jó barátom, sértegetné az édesanyámat, számíthatna arra, hogy behúznak neki” – mondta Ferenc pápa, miközben kezével is illusztrálta az elhangzottakat. „Ez így van rendjén. Nem lehet provokálni. Nem lehet mások hitét sértegetni. Nem lehet gúnyt űzni mások hitéből.”


A klímaváltozás kapcsán hangsúlyozta, nem tudja, hogy ennek a hátterében kizárólag az emberi tevékenység áll-e, azonban „az ember csapta arcon a természetet”. „Azt hiszem, az emberiség túlságosan kizsákmányolta a természetet” – mondta, majd utalt készülő, ökológiai témájú enciklikájára is, és reményét fejezte ki, hogy a dokumentum bátor, a teremtett világot védelmező döntésekre segíti majd a párizsi klímacsúcson tárgyaló feleket.


Szóba került az is, mit tekint legfontosabbnak Ferenc pápa a Fülöp-szigeteki utazás kapcsán. Hangsúlyozta, hogy számára a szegények, a rászorulók szenvedése áll a középpontban, különösen a 2013-as tájfun áldozatai, és azok, akiknek oly sok igazságtalanságban volt részük.

Forrás: Magyar Kurír

Fotó: ANSA


 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés