Pápai Missziós muvek
PÁPAI MISSZIÓS MŰVEK

PONTIFICIE OPERE MISSIONARIE
PONTIFICAL MISSION SOCIETIES
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Kezdőlap
Tanulj meg szeretni és hagyd, hogy téged is szeressenek

Image

 Tanuljatok meg sírni, szeretni, adni és kapni, és hagyjátok, hogy Isten meglepjen benneteket! – ez volt a Szentatya beszédének magva. Fiatalok hatalmas tömege várta Őt az esőben vasárnap délelőtt a Szent Tamás Pápai Egyetem sportpályáján, amely otthont adott a Szentatya és a fülöp-szigeteki fiatalok találkozójának egy igeliturgia keretében.


A program elején tanúságtételek hangzottak el egy kislány és két fiú részéről. Az alig 14 éves lány, Jun azokról a tapasztalatairól mesélt, amelyeket utcagyerekként élt meg. Jelenleg a TKK Alapítvány egyik árvaházának lakója. Ferenc pápa pénteken kereste fel az egyik ilyen manilai befogadó központot, ahol 300 kisgyermekkel találkozott. A kislány nehezen tudta befejezni kérdéseit, mert könnyekre fakadt. A pápa felállt, odament hozzá és megölelte.


A második tanúságtevő, Leandro, egy joghallgató, beszéde végén egy nagy befőttes üveget ajándékozott a pápának, amelybe összegyűjtötte színes papírcédulákon diáktársainak egy-egy gondolatát.


A harmadik tanúságtevő Rikki volt, aki mérnöknek tanul és a 2013-as tájfun idején feltalált egy olyan világítási rendszert, amely műanyagüvegekből és nagyon gazdaságos elemekből áll és arra szolgál, hogy elvigye a világosságot a Yolanda tájfun által tönkretett otthonokba.


Ferenc pápa beszéde megkezdése előtt angolul „engedélyt kért” a fiataloktól, hogy az előre elkészített beszéde helyett a tanúságtételek hallatán a fiatalok kérdéseire reagálva spanyolul, rögtönzött beszédben válaszolhasson nekik. Egybehangzó igen volt a válasz a lelkes fiatalok részéről. Szimultán fordításban közvetítette szavait a Vatikáni Államtitkárság munkatársa a pápa mellett.

A fiatalok újítsák meg a társadalmat és építsenek egy jobb világot


A pápa először felidézte az előző nap Taclobanban életét vesztett önkéntes, Kristel drámáját és egyperces néma imára hívta a jelenlevőket érte. Ezt követően megosztotta a fiatalokkal, hogy nagyon várta a velük való találkozást és beszélgetést. Arra buzdította őket, hogy a Fülöp-szigetek keresztény állampolgáraiként szenvedélyesen és őszintén ajánlják fel magukat a társadalom megújítása és egy jobb világ építése érdekében.


Machizmus helyett több helyet a nőknek


Majd utalva a három tanúságtevőre, akik között csak egy lány volt, a pápa humorosan megjegyezte: nagyon alacsony a lányok képviselete itt. A nők sokat mondhatnak nekünk a mai társadalomban. Van, amikor mi túl „machisták” (hím-soviniszták) vagyunk, és nem adunk elég helyet a nőknek. Pedig a nők más szemszögből látják a dolgokat és olyan kérdéseket tudnak feltenni, amelyeket a férfiak nem értenek. A kislány tanúságtevőre utalva hangsúlyozta, hogy ő az egyetlen, aki olyan kérdést tett fel, amelyre nincs válasz. Nem tudta szavakba önteni, hanem könnyeivel fejezte ki. Tehát amikor a következő pápa jön Manilába, kérem, hogy több lány legyen jelen – fogalmazott humorosan a pápa.


Tanuljatok meg sírni!


Ferenc pápa ezután sorra vette a három tanúságtevő kérdéseit. Miért szenvednek a gyermekek? Erre nincs válasz – állapította meg a pápa, a kislány szavai kapcsán. Létezik egy ún. világias együttérzés, ami haszontalan. Olyan együttérzés ez, amely benyúl a zsebbe és ad egy kis pénzt a szegényeknek. Ha Krisztus is ilyen együttérzéssel rendelkezett volna, akkor adott volna valamicskét néhány szegénynek, aztán továbbment volna. De ő képes volt a sírásra, megértett valamit életünkből. A mai világ nem tud sírni. A peremre szorult emberek, akiket mellőznek, leselejteznek, tudnak sírni. Az élet bizonyos dolgait csak könnyáztatta szemmel láthatjuk meg. Tegyétek fel magatoknak a kérdést – fordult a pápa a fiatalokhoz: Megtanultam könnyezni? Ha nem tanulsz meg sírni, nem vagy jó keresztény. Ez egy kihívás. Arra a kérdésre, hogy miért szenvednek a gyerekek, a válaszunk csak a csend vagy egy olyan szó, amely könnyeinkből születik. Legyetek bátrak, ne féljetek sírni!


Tanuljatok meg szeretni!


A második tanúságtevő, Leandro kérdésére, amely az információval teli világra vonatkozott, a pápa elmondta: fennáll a valós veszély, hogy információ halmozó életmódot folytatunk. A fiatalok múzeummá válnak, rendelkeznek rengeteg információval, de nem tudnak mit kezdeni vele. Nem fiatalokból álló múzeumokra, hanem szentéletű fiatalokra van szükség. Hogyan legyetek szentek? Ez egy nagy kihívás! Ez a szeretet kihívása. Tanuljatok meg szeretni. Ne csak információkat gyűjtsetek, hanem tanuljatok meg vele kezdeni is valamit… A szereteten keresztül hozzon az információ gyümölcsöket. Használjátok az elme, a szív és a kéz nyelvét – harmóniában egymással. Az információ leáramlik a szívedbe, és onnan teszed át a gyakorlatba. Érezd, amit gondolsz és érezd, amit cselekszel. Gondolkodj, érezz, cselekedj – ismételtette meg a fiatalokkal a Szentatya. És mindezt harmóniában tedd!


Ne féljetek a meglepetésektől!


Az igazi szeretet arról szól, hogy szeretünk és hagyjuk, hogy szeressenek bennünket. Nehezebb hagyni, hogy szeressenek minket. Az igazi szeretet nyitott arra a szeretetre, amely hozzád érkezik, amely meglep. Isten a meglepetésekben nyilatkoztatja ki magát. Ne féljetek a meglepetésektől! Megrendítik a talajt alattunk és bizonytalanná tesznek, de előrevisznek a jó irányba bennünket – állapította meg a pápa. Hagyjátok, hogy Isten szeretete meglepjen benneteket. Ez biztosít jó életet!

Tudtok adni, de tanuljatok meg kapni is!


A harmadik tanúságtevő, Rikki kapcsán Ferenc pápa megdicsérte a fiatalt, hogy jó tervvel állt elő arra, hogy mit kezdhetünk az életben a fiatalok tevékenységével. Felvetette a kérdést: te és a barátaid segítetek másokat, de tudtok kapni, elfogadni is? Válaszoljatok a szívetekben – kérte. Hagyod, hogy mások adjanak gazdagságukból, amivel te nem rendelkezel? Tudsz adni, de még meg kell tanulnod kapni is. Tanulj meg koldulni, tanulj meg alázattal kapni, elfogadni. Hagyd, hogy a szegények, a betegek, az árvák evangelizáljanak, akik annyi mindent adhatnak nekünk. Ez segít éretté válni az elkötelezettségünkben, hogy adjunk másoknak.


A környezet és a szegények kihívása


Ezt követően a szeretet kihívása után Ferenc pápa utalt a környezet iránti aggodalom kihívásra, illetve a szegények szeretetének kihívására. Gondolsz a szegényekre? Velük érzel? Teszel valamit értük? Megkéred őket, hogy adjanak neked a bölcsességükből?

Az adott helyzet fontosabb az előre megírt beszédnél


A fiatalokhoz intézett rögtönzött beszéde végén a Szentatya elnézést kért, hogy nem olvasta fel azt, amit előre elkészített számukra, de egy kifejezés vigasztalja: a ti valóságotok előrébb való az én gondolataimnál. A ti valóságotok felsőbbrendű a papírnál, ami előttem hever. Köszönöm! Imádkozzatok értem – zárta beszédét Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió


 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés