Pápai Missziós muvek
PÁPAI MISSZIÓS MŰVEK

PONTIFICIE OPERE MISSIONARIE
PONTIFICAL MISSION SOCIETIES
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Kezdőlap
Az egyház anya legyen, ne üzletasszony. A hatalom meddővé tesz  mondta a pápa a péntek reggeli szen

 

Az idei évben utoljára misézett Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában a hívek egy csoportjának. Szentbeszédében az új teremtésről, Jézus születéséről szólt, amely megújít mindent.

Két meddő nő, aki termékennyé válik.


Ferenc pápa homíliáját a napi olvasmányokra építette, melyek Sámson és Keresztelő János csodálatos születését beszélik el. Izrael népe számára szinte átoknak számított a gyermektelenség. A Bibliában számos meddő asszonnyal találkozunk, akikkel Isten csodát tesz. Az egyház felmutatja a meddőség szimbólumát még Jézus születése előtt, egy olyan asszonyon keresztül is, akinek nem születhet gyermeke, mert szüzességi fogadalmat tett. Ez az emberi meddőség jele, amelyről az egyház azt kéri, hogy gondolkodjunk el.

Meddőség és új teremtés


A terméketlenségből az Úr képes új életet fakasztani. Ez a mai nap üzenete. Amikor az emberiség kimerül, nem tud továbblépni, megkapja a kegyelmet, eljön az Istenfiú, megérkezik az Üdvösség. És a kimerült teremtés átadja helyét az új teremtésnek – magyarázta homíliájában Ferenc pápa.

Ez a második teremtés a mai üzenet. Várjuk annak eljövetelét, Aki képes megújítani minden dolgot. Várjuk Isten újdonságát, és ez Karácsony: Isten újdonsága, amely még csodálatosabban teremt újra mindent. A mai olvasmányban szereplő két asszony, Mánue felesége és Erzsébet, akik a Szentlélek segítségével válhatnak édesanyává. Mit tanulhatunk mi ebből? – tett föl a kérdést a pápa, majd így válaszolt: Nyíljunk meg az Isten Lelke előtt. Egyedül nem tudjuk megcsinálni. Ő az, aki képes megtenni a dolgokat.


Nyitás Isten újdonságai előtt


A pápa ezután az egyház meddőségéről beszélt, amikor a parancsolatokba vetett túlzott reménység, a pelagianizmus hatására egyházanyánk terméketlenné válik. Amikor azt hiszi, hogy szülni tud, pedig nem képes rá. Az egyház csak akkor lesz valódi anya, ha megnyílik Isten újdonsága előtt, a Szentlélek ereje előtt. Amikor azt mondja magának: Én megteszek mindent, de kész, vége, nem tudok továbbmenni. És ekkor jön a Szentlélek.


„Imádkozzunk egyházanyánkért, Isten népének sok-sok meddőségéért. Az önzés, a hatalom terméketlenségéért… amikor az egyház azt hiszi, hogy mindenre képes, hogy kisajátíthatja az emberek lelkiismeretét, amikor a farizeusok, a szadduceusok, az álszentség útjára lép, akkor meddő egyház lesz. Imádkozzunk, hogy ez a Karácsony nyissa meg egyházunkat Isten ajándéka előtt, hogy hagyja magát meglepni a Szentlélek által, és olyan egyház legyen, amelyik gyermekeket szül, amelyik édesanya. Gyakran eszembe jut, hogy az egyház néhol sokkal inkább üzletasszony, semmint édesanya” – fűzte hozzá Ferenc pápa, majd így fohászkodott:


„A betlehemi jászolra tekintve kérjük az Urat, hogy adja meg nekünk az egyház termékenységének kegyelmét. Hogy mindenekelőtt anya legyen, Máriához hasonlóan”.


 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés