Pápai Missziós muvek
PÁPAI MISSZIÓS MŰVEK

PONTIFICIE OPERE MISSIONARIE
PONTIFICAL MISSION SOCIETIES
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Kezdőlap
Dél-Koreában szentelik fel az első mongol diakónust

Image

Jelenleg minden Mongóliában dolgozó misszionárius külföldi, az apostoli prefektúra élén a Fülöp-szigetekről származó püspök áll. A mongol fiatal felszentelésével javul a katolikus egyház jogi helyzete a belső-ázsiai országban.


Csütörtökön szentelik diakónussá az első mongol származású diakónust Szöulban. A 23 éves papnövendék felszentelése után az ulánbátori apostoli prefektúrában fog szolgálni.


A katolikus egyház 1992 óta van jelen Mongóliában, amikor Ulánbátorban missziós központot nyitottak a Mária Szeplőtelen Szívéről elnevezett kongregáció szerzetesei, az úgynevezett scheuti misszionáriusok. 2002-ben a missziót apostoli prefektúra rangjára emelték. Ma nyolcvan misszionárius tevékenykedik a prefektúra területén, mindannyian külföldiek. Az egyház számára azért bír nagy jelentőséggel a szentelés, mert a Mongol Köztársaság törvényei előírják, hogy csak mongol származású lehet vallási testület vezetője, papíron jelenleg ez a vezető a Fülöp-szigetekről származó Wenceslao Padilla püspök titkárnője, s ő az összes egyházi ingatlan tulajdonosa is. A katolikus egyház reméli, javul jogi helyzete, és hivatalosan is birtokosa lehet a misszióhoz tartozó ingatlanoknak.


Az ország lakosságának mintegy két százaléka vallja magát katolikusnak, a többség tibeti színezetű buddhizmust követ, de elterjedt a sámánizmus is. A Szovjetunió egykori szatellitállamában a kommunizmus bukását követően a nulláról kellett kezdeni az evangelizációt. A lakosság közel fele a fővárosban, Ulánbátorban él, az ország nagy részét elfoglaló füves puszta, a magas hegyek, délen húzódó Góbi-sivatag főként nomád viszonyok között élő lakosságát elérni nagy kihívás a misszió számára. A szerzetesi missziós közösségek főként árvaházakat, öregek otthonát, iskolát és kórházat hoztak létre. Tevékenységük jelentős hozzáadott értéket jelent az ország infrastruktúrájának építéséhez.


A Szentszék és Mongólia 1992. április 4-én létesített egymással diplomáciai kapcsolatot. A kommunista rezsim bukása óta a helyi egyház és az állami vezetők között jó viszony áll fenn.


Forrás: Magyar Kurír

 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés