Pápai Missziós muvek
PÁPAI MISSZIÓS MŰVEK

PONTIFICIE OPERE MISSIONARIE
PONTIFICAL MISSION SOCIETIES
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Kezdőlap
Szent Gyermekség Műve projektje 2014-2015

 Image

 Az új egyházi évben új projekbe kezdtünk. 2015-ben ismét Kárpátaljára visszük missziós szeretetünket. Helyszínünk ezúttal az Ungvári Járásban fekvő Rát település, azon belül a Szent Mihály Gyermekotthon, melyet a Kárpátaljai Szent Márton Karitász üzemeltet és bővít.

Adományainkkal támogatjuk a gyermekotthon 4. épületének befejezését, ill. a rehabilitációs központ beindítását is.

Fehér Ferenc Karitász igazgató bemutató sorait olvashatjuk


A Szent Mihály Gyermekotthont 2005. augusztus 1-én jegyezte be a Kárpátaljai Ungvári Járási Állami Adminisztráció. Jogilag a Ráti Szent Mihály Plébánia illetve a Munkácsi Szent Márton Egyházmegyei Karitász az intézmény alapítói. A gyermekotthon létrehozását Majnek Antal munkácsi megyéspüspök szorgalmazta.


 A gyermekotthon neveltjei részben állami árvaházakból, részben pedig közvetlenül a gyermeknevelésre képtelenné vagy alkalmatlanná vált családokból kerülnek ki. Intézményünkbe kerülve családi környezetben nevelkedhetnek 18 éves korukig. Az iskolai tanulmányokon túl tehetséggondozás és hamarosan fizikai illetve pszichés rehabilitáció is rendelkezésükre áll majd, hogy minél jobban felkészülhessenek az önálló életre, és könnyen tudjanak integrálódni a társadalomba. A rendszeres hitoktatás is jelentős segítséget nyújt a gyerekeknek a korábban átélt traumák feldolgozásában, illetve a pozitív jövőkép kialakításában.


Image


 A gyerekotthon nevelőszülői keresztény házaspárok, akik saját családjukat állították a családtalanná vált gyermekek szolgálatába. Hányatott sorsú árvák és elhagyottak nevelése meglehetősen összetett feladat, amely az odaadó szereteten túl komoly szakértelmet is igényel. Fontos, hogy a szülők szakszerűen tudják kezelni a különféle pszichés és fizikai nehézséggel küzdő gyerekek problémáit, ezért elengedhetetlen a megfelelő felkészítésük erre a feladatra. Ezt a célt szolgálják többek között a más családtípusú gyermekotthonok nevelőszülőivel szervezett találkozók tapasztalatcsere céljából; a mentálhigiénés szakemberrel való konzultációk; illetve a reményeink szerint hamarosan megvalósuló célirányos gyermekotthon-pasztoráció. Évente sok önkéntes érkezik a gyermekotthonunkba, akik közös játékokkal, személyes odafigyeléssel, beszélgetésekkel segítik gyerekeink szellemi és lelki fejlődését. Ők is mindannyian hozzájárulnak ahhoz, hogy az intézmény teljesítse misszióját, és jobbá tegye a hozzánk került nehéz, és nem ritkán tragikus sorsú gyerekek életét.


A három családban 24 nevelt és 6 saját gyermek él az intézmény területén, három családi házban. 18 éves koruk után neveltjeinknek önálló életet kell kezdeniük. Ebben is igyekszik segíteni őket a Szent Mihály Gyermekotthon (18+ projekt, adománybolt stb).


Jelenleg azonban még a negyedik lakóház felépítésével foglalkozunk, már fel vannak építve a falak, le van fedve tetővel a ház és betették az ablakokat meg ajtókat. Még sok munka van hátra, amit reméljük, hogy jövőre sikerül folytatni. Már majdnem kész a rehabilitációs központ is.


A Szt. Mihály Gyermekotthon rehabilitációs központja árva és elhagyott gyerekek fizikai és pszichés rehabilitációját fogja szolgálni. Intézményünk egyik legfontosabb küldetése az, hogy minőségi életet adjon a neveltjeinek, amely feladatnak és folyamatnak szerves része az egészség helyreállítása. Minden gyerek, aki hozzánk kerül, halmozottan hátrányos helyzetű közegből jön, és mindegyiküknek van kisebb-nagyobb egészségügyi problémája. Légzőszervi problémák általában jellemzik azokat, akik állami árvaházakban éltek korábban. Vannak komolyabb egészségügyi esetek is, úgy mint emésztési zavarok, növekedési hormonzavar, vagy akár különféle mértékű fizikai sérülések is. Mindehhez társulnak még azok a múltból fennmaradt traumatikus emlékek, amelyeknek a feldolgozásához szakemberek segítségére van szükségük ezeknek a gyerekeknek. A rehabilitációs központ kapacitása a gyermekotthon lakóin túl mutat, Kárpátalja egész területéről kívánja fogadni és kezelni a nehéz sorsú, és árva gyerekeket.


 Image


Célunk olyan terápiás és kezelő egységek létrehozása, melyek vagy teljesen hiányoznak, vagy nem megfelelően képesek ellátni a nehéz sorsú gyerekek ilyen jellegű igényeit Kárpátalján.

A rehabilitációs központ üzemeltetése a gyerekotthont terheli, ezért már a tervezésnél arra törekedtünk, hogy a lehető leggazdaságosabb kivitelezéssel, az üzemeltetés költségeit is csökkenteni tudjuk. Az épületben a kezelők és vizes blokkok mellett, helyet kapott egy meleg vizes medence is, mely szintén terápiás célt szolgál. Így a meleg víz biztosítása erősen megemeli a fenntartási költségeket. Ennek kiküszöbölése végett terveztük napelem rendszer kiépítését, melynek segítségével a melegvízellátás biztosított lenne. Mivel Ukrajnában a bizonytalanná vált gázellátás mellett a gáz ára is várhatóan többszörösére fog emelkedni, fontos lesz áttérni az alternativ fűtésre. Úgy terveztük, hogy egy kazánházat építünk, ami mind a négy lakóház fűtését biztosítani tudná. Ebből a célból már elkezdtük a kazánház építését, de nem nyert az a pályázat amelyből azt reméltük, hogy sikerül megvalósítani ezt a projektet.

 

 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés