Pápai Missziós muvek
PÁPAI MISSZIÓS MŰVEK

PONTIFICIE OPERE MISSIONARIE
PONTIFICAL MISSION SOCIETIES
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Kezdőlap arrow Misszió arrow Missziós szentek arrow Boldog Péter To Rot
Boldog Péter To Rot

Image

Péter To Rot Pápua Új-Guineában élt egy faluban, ahol az apja volt a törzsfőnök. Péter szüleit és a többi falubelit a Jézus Szíve Misszionáriusok keresztelték meg.

Ünnepnapja Július 7.
Péter katolikus hitben nevelkedett. Azt gondolta, hogy pap lesz, de apja azt mondta, hogy ez még korai. Így Péter azért tanult, hogy hitoktató legyen, aki úgy dolgozik, mint a  misszionáriusok, akik terjesztik a hitet. Aztán kinevezték őt a saját faluja hitoktatójává. Tanítóként egyenes volt, dinamikus és őszintén törődött az emberekkel. 1936-ban feleségül vette Paula la Varpit-ot, aki szintén katolikus volt. Örömmel ünnepelték az egyházi szentségeket és a helyi hagyományokat. Három gyermekük született.

Aztán 1942-ben a világ háborúban állt, és Japán elfoglalta Péter szigetét. A missziós papokat bebörtönözték. Péter laikus volt, ezért szabad maradt. Még keményebben dolgozott, mint azelőtt. Ő és a többi hitoktató megkeresztelték a kisbabákat és a megtérőket, meglátogatták a betegeket, karitász munkát végeztek, vasárnapi igeliturgiát vezettek és kiszolgáltatták az eucharisztiát a börtönben levő papoknak.

Aztán lecsapott a katonai rendőrség. Betiltották a keresztény istentiszteleteket és a vallásos összejöveteleket. Majd elrendelték, hogy a szigetlakók térjenek vissza a többnejűséghez, Péter ennek ellenállt. Letartóztatták 1945 tavaszán és börtönbe zárták. Amikor a felesége és anyja meglátogatták, mondta nekik, hogy egy japán orvos jön majd hozzá, pedig nem volt beteg. Csapdát sejtett. Megkérte Paulát, hogy hozza el neki a jó ruháit – készen akart lenni, hogy találkozhasson Istennel.

Az orvos megjött és adott Péternek egy injekciót és valami innivalót, majd bedugaszolta az orrát és a fülét. Amikor elkezdett fuldokolni, az orvos befogta a száját, és a katonák lefogták, amíg megfulladt. Hamarosan az egész börtön megtudta, hogy mi történt vele.

Másnap reggel a japán őrök meglepődve vették észre, hogy Péter meghalt. Azt mondták, hogy a fertőzéstől halt meg, de a tömeg, amely kísérte a temetésén, tudta hogy mi az igazság. Tudták, hogy a hitéért halt mártírhalált.

Péter To Rot-ot II. János Pál pápa avatta boldoggá 1995-ben Pápua Új Guineában.

Forrás: Sr. Blandina SSpS
 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés