Pápai Missziós muvek
PÁPAI MISSZIÓS MŰVEK

PONTIFICIE OPERE MISSIONARIE
PONTIFICAL MISSION SOCIETIES
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Kezdőlap arrow Vatikáni dokumentumok arrow Hírek a Vatikánból arrow Legyünk a világ világossága!
Legyünk a világ világossága!

Image

Az évközi idő 5. vasárnapján Ferenc pápa a napi evangéliumból kiindulva kezdte beszédét a déli Úrangyala imádságra összegyűlt hívekhez.

A mai vasárnapi evangéliumban, amely a nyolc boldogságról szóló példabeszédet követi (Mt 5,13.14), Jézus ezt mondja tanítványainak: „Ti vagytok a föld sója. Ti vagytok a világ világossága”. Ez kissé meglep bennünket, ha arra gondolunk, hogy Jézus kiknek mondta ezeket a szavakat. Kik voltak ezek a tanítványok? Halászok voltak, egyszerű emberek. De Jézus Isten szemével nézte őket és állítása éppen a nyolc boldogság következményeként érthető meg. Jézus azt akarja mondani: ha lélekben szegények lesztek, ha szelídek, tiszta szívűek, irgalmasak lesztek, akkor ti lesztek a föld sója és a világ világossága!

Ahhoz, hogy jobban megértsük ezeket a képeket, vegyük figyelembe, hogy a zsidó törvény előírta: minden Istennek felajánlott áldozatra egy kis sót kellett tenni a szövetség jeléül. A világosság Izrael számára pedig a messiási kinyilatkoztatás jelképe volt, amely győzedelmeskedik a pogányság sötétsége felett. A keresztények, az új Izrael, tehát küldetést kapnak minden ember irányában: a hittel és a szeretettel irányíthatják, megszentelhetik, termékennyé tehetik az emberiséget.

Mi, keresztények mindannyian misszionárius tanítványok vagyunk és arra kaptunk meghívást, hogy a világban élő evangéliumok legyünk: szent életünkkel adjunk „ízt” a különböző életkörülményeknek. Így megvédjük a korrupciótól, a romlástól, mint ahogy ezt a só teszi; elvisszük Krisztus világosságát a valódi szeretet tanúságtételével. De ha mi, keresztények elveszítjük „ízünket” és megszűnünk világosságként jelen lenni a világban, akkor elveszítjük hatékonyságunkat. Milyen szép ez a küldetés, hogy legyünk a világ világossága! Ez a mi küldetésünk. 

Az is nagyon szép, hogy megőrizzük a világosságot, amit Jézustól kaptunk, megőrizzük és vigyázunk rá. Egy keresztény legyen ragyogó személyiség, aki világosságot hoz, mindig fényt áraszt maga körül. Ez a fény nem az övé, hanem Isten ajándéka, Jézus ajándéka. És mi hordozzuk ezt a világosságot. Ha egy keresztény eloltja ezt a fényt, akkor életének nincs értelme: csak névlegesen keresztény, aki nem világít, élete értelmetlen – mondta a pápa, majd párbeszédet folytatott a Szent Péter teret megtöltő hívősereggel: „Ti hogyan akartok élni? Mint egy égő, vagy mint egy eloltott lámpa? Égő vagy eloltott? Hogyan akartok élni?” – És a hívek azonnal kórusban válaszoltak: „accesa” – vagyis égő lámpásként akarunk élni. Isten az, aki nekünk ezt a fényt adja, és mi azt továbbadjuk másoknak. Égő lámpásnak lenni! Ez a keresztény hivatás – mondta a vasárnap déli Úrangyala elimádkozása előtt Ferenc pápa. ¶

 

Forrás: Vatikáni Rádió
 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés