Pápai Missziós muvek
PÁPAI MISSZIÓS MŰVEK

PONTIFICIE OPERE MISSIONARIE
PONTIFICAL MISSION SOCIETIES
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Hitterjesztés Műve
Szt. Péter Apostol Műve
Szent Gyermekség Műve
Missziós Unió
Kezdőlap arrow Misszió arrow Újkori missziók arrow Evangelizáció a digitális világban
Evangelizáció a digitális világban

Image

Lehetséges-e evangelizálni az interneten? A Facebook, a Twitter és a többi közösségi oldal, valamint a technológiai újítások szerepét vitatták meg a tömegtájékoztatásért felelős püspökök és küldöttek Barcelonában. Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) közleményének összegzését olvashatják.
A társadalom állandó jellemzője, hogy a közösségi kommunikáció új és új csatornákon folyik. A Facebook, a Twitter és a többi közösségi oldal Európában is kivételes szerephez jutott az információ áramoltatásában és az emberi kapcsolatok működésében, különösen a fiatalabb korosztályban. Rendkívül erősen tudnak hatni az emberekre, és ismét előtérbe helyezték a régi és az újabb nyelvezeteket, valamint a kommunikáció különféle módjait. Új lehetőségeket kínálnak és új kötelességeket rónak ránk, hogy az Evangélium örömhírét mindenkinek elvigyük. Az evangelizáció hatása megmutatkozik a művészetek szimbolikájában, illetve liturgia és építészet viszonyában. Ferenc pápa megválasztása megváltoztatta a médiának az Egyházról alkotott felfogását is. A Szentatyának több mint tíz millió követője van a Twitteren. Akkor tehát lehetséges evangelizálni az interneten? Az ötven évvel ezelőtt született dekrétum, az Inter Mirifica szellemében gyűltek össze a tömegkommunikációért felelős püspökök és küldöttek Barcelonában, hogy megvitassák azokat a kihívásokat, amelyekkel Jézus hirdetőinek szembe kell nézniük napjainkban.

A negyven résztvevő, köztük püspökök és más küldöttek az európai püspöki konferenciák képviseletében Evangelizálni Európa lelkét címmel három napos tanácskozást tartottak, melyen megvitatták az Egyház mai kommunikációját Európában. A tömegtájékoztatásért felelős bizottságot José Ignacio Munilla Aguirre, San Sebastián püspöke vezeti; a barcelonai helyszín pedig a helyi érsek, Lluís Martinez Sistach vendégszeretetét dícséri.

A résztvevők megvitatták, milyen kihívások állnak napjainkban az európai Egyház missziós tevékenysége előtt; milyen kommunikációs eszközöket és módokat használ Ferenc pápa; milyen új technológiák állnak rendelkezésre. Beszéltek Antonio Gaudí munkásságáról, aki – különösen a La Sagrada Familia innovatív és szentséget sugárzó architektúráján keresztül – Isten szépségét fogalmazta meg az építészet szépsége révén.

Don Michel Remery helyettes titkár kiemelte, hogy a keresztények számára kiváltképp fontos a kommunikáció, ezért minden eszközt meg kell ragadniuk, ami ezt elősegítheti. A keresztény kommunikáció a Krisztussal való kapcsolatról tesz tanúságot, amint azt Ferenc pápa példája is megmutatja.

A felszólalások nyomán egyre inkább körvonalazódott, hogy a modern technológiák, többek között az olyan okostelefon-alkalmazások, mint például a PopeApp, az Egyház missziós tevékenységét nagymértékben segíthetik.

Vitaindító beszédében Claudio Maria Celli érsek, a Tömegtájékoztatás Pápai Tanácsának elnöke az egyházi tanítóhivatal történetéről adott elő, s kiemelte: az Egyház küldetése, hogy terjessze az evangéliumot, és ebben a tömegkommunikáció eszközei segítségünkre szolgálhatnak.

Egy olyan korban, amikor a kommunikációs formák és csatornák ilyen gyorsan és ilyen nagymértékben változnak, az Egyháznak figyelmet kell szentelnie a tömegkommunikáció új módjainak, a technológiai újításoknak, és igénybe kell vennie segítségüket az evangelizációban.

Nem arra hivatott az Egyház, hogy evangelizálja az internetet, hanem hogy evangelizáljon az interneten – hogy modern és hatékony eszközökkel hirdesse az evangéliumot.

A barcelonai egyházközség fejlődéséről Sistach bíboros és Ramon Ollé diakónus adott elő: elmondták, hogyan jutottak el szakértők segítségével a hagyományos egyházközségi hírektől egy változatos információs rendszerig, amely személyre szabott információt nyújt a különböző korcsoportoknak.

José Ignacio Munilla Ferenc pápa eddigi kommunikációját elemezte, amely egyszerre mély és egyszerű, s amely a keresztény tanítás leglényegét közvetíti. Személyes hitelessége, és a mások iránti személyes figyelme sokak szívét megérintette. A konferencia során bemutatták az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának új weboldalát is.

A résztvevők kiemelték, milyen nagy segítséget jelent, hogy a konferencián találkozhattak azokkal, akik hasonló szolgálatot végeznek az egyházi tömegtájékoztatásban és tömegkommunikációban, hogy támogatást nyújthatnak egymásnak és tapasztalatot cserélhetnek.

Forrás: Magyar Kurír
 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés