Pápai Missziós muvek
PÁPAI MISSZIÓS MŰVEK

PONTIFICIE OPERE MISSIONARIE
PONTIFICAL MISSION SOCIETIES
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Kezdőlap arrow Aktuális arrow Kenya arrow A Szent Gyermekség Műve 2013-2014-es évi nagyprojektje: KENYA-ISIOLO (képes bemutató)
A Szent Gyermekség Műve 2013-2014-es évi nagyprojektje: KENYA-ISIOLO (képes bemutató)

Image

A magyar missziós gyerekek a következő évben a St. Charles Lwanga iskola élelmezési programját támogatják.

(A képes bemutató IDE kattintva tölthető le.)
A Szent Gyermekség Műve újjáalakulását követően immár az ötödik éves nagyprojektjét kezdi el.

A korábbi években támogattunk

- új iskolaépület építését Indiában,

- majd missziós nővéreknek segítettünk egy terepjáró beszerzésében Kongóban,

- ezután egy missziós iskola kisgyermekeinek élelmezéséhez járultunk hozzá Gambiában,

- tavaly egy Kárpátaljai cigánytelepen épülő kápolna és közösségi ház építéséhez  járultunk hozzá.

A most következő évben ismét Afrika felé fordulunk, és a Kenyában, Isiolo egyházmegyében működő St. Charles Lwanga iskola kisdiákjainak fogunk segíteni. A célunk az, hogy minél több kisgyerek járhasson ebbe iskolába, hiszen legtöbbjük csak olyankor jár iskolába, ha enni is kap ott. Ezen az elsivatagosodott területen Kenya legszegényebb családjai élnek.

 

Először is ismerkedjünk meg Kenyával:

Kenya Nyugat-Afrikában fekszik, az Indiai óceán partjainál. Szomszédjairól: Etiópiáról, Szudánról, Szomáliáról sajnos nagyon gyakran hallani a híradásokban, mint Afrika legszegényebb országairól. Ezeket az országokat állandó háborúk, belső harcok és természeti katasztrófák sújtják, emiatt nagyon sokan, több százezren is Kenyába menekültek.

Kenya az Egyenlítő mentén fekszik, fővárosa Nairobi, a második legnagyobb városa Isiolo. Isiolo nemcsak egy város, hanem egy tartomány neve, és az egyik legnagyobb katolikus egyházmegye is egyben.

Kenya lakossága - az ország történelméből adódóan - többségében keresztény, a római katolikusok száma mintegy 33%. A különböző protestáns vallások aránya 45%, az iszlám 10%, a hagyományos törzsi vallások aránya ugyncsak 10%.

Kenya területe kb. hatszor akkora, mint Magyarországé; lakosainak száma 33,5 millió. A hivatalos nyelv az angol és a szuhaéli, de emellett számos törzsi nyelv is él. Címerében a szuhaéli nyelvű felirat „HARAMBEE” azt jelenti: „összefogás”, „kaláka”, "mindenki együtt húzza”, „segíts magadon”.

Kenya domborzata színes, a tengerparti síkságtól a füves sztyeppéken keresztül a több ezer méteres hegycsúcsokig minden megtalálható benne.

Kenya édesvizekben is igen gazdag: itt ered Afrika legnagyobb folyója a Nílus, itt található Afrika legnagyobb édesvizű tavai a Viktória-tó és a Turkana-tó (Rudolf-tó).

A szerencsés természeti adottságoknak köszönhetően Kenya élővilága igen gazdag, minden nevezetesebb afrikai állat nagy számban található. Nemzeti parkok rendszere kiterjedt területeken óvja az állatvilágot.


Még néhány érdekesség Kenyából:

Afrika legmagasabb hegye, a Kilimandzsáró (5895 m) a kenyai-tanzániai határvidéken helyezkedik el.

Kenya legmagasabb pontja a Kenya-hegy (erről a hegyről kapta a nevét az ország, 5199 méter magas).

A Kenya hegy lábánál húzódik a Teleki völgy, az ország északi részén fekvő Turkana (régebbi nevén Rudolf) tó déli partjánál pedig a már nem működő Teleki vulkán.

? ? ? ? ? ? ?

Teleki Sámuel - földrajzkutató

Széki gróf Teleki Sámuel (Sáromberke, 1845. november 1. – Budapest, 1916. március 10.) magyar felfedező, a Kenya északi részébe indult első európai expedíció vezetője.

Ő fedezte fel és nevezte el a Rudolf-tavat barátjáról és felfedező útjainak támogatójáról, Rudolf trónörökösről és a Stefánia-tavatRudolf feleségéről, Stefánia hercegnőről. A Rudolf tavat később átkeresztelték, az itt élő törzs nevéről Turkana tónak nevezték el.

A Rudolf tótól délre Teleki felfedezett egy aktív vulkánt, melyet később róla neveztek el Teleki-vulkánnak.

Teleki Sámuel 78 új növényfajt fedezett fel, számos viseli Teleki nevét, közöttük a Kenya hegy két legismertebb növénye: a Senecio telekii és a Lobélia telekii;

Teleki expedíciója nagy jelentőséggel bírt Kelet-Afrika néprajzi feltárásában is. Hatalmas, összesen 12 ládányi, mintegy 400 darabból álló tárgy gyűjteményét, fegyvereket, ékszereket, ruhákat, edényeket, eszközöket és trófeákat a Néprajzi Múzeumnak adományoztak.

A Kilimandzsáró hóvonalát elsőként Teleki Sámuel érte el az 1887–88-as expedícióján.

Teleki Sámuelt máig nagy tiszteletben tartják Kenyában. A Kenya hegy tövében húzódó völgyet, amelyről az ország a nevét kapta, Teleki völgynek nevezik.


További ismerősök Kenyából:

Ki lehet ez a pipázó szemüveges fiatalember? Nem más, mint a jelenlegi amerikai elnök, Barack Obama édesapja, aki Amerikában tanult, és itt vette feleségül a mostani elnök édesanyját. Később elváltak, és id. Obama visszatért Kenyába.

George és Joy Adamson, valamint Elza a nőstényoroszlán, „akit” az Oroszlánhűség és az Elza és kölykei c. könyvben örökített meg Joy Adamson.

Elza egy emberevő oroszlán kölyke volt, anyját ki kellett lőni, mert veszélyeztette a faluban élőket. Elzát, az oroszlánt Joy és George Adamson nevelte fel. Nagyon megszerették őt, és Elza is ragaszkodott hozzájuk. Nem szerették volna, ha állatkertbe kerül, ezért Joy úgy döntött, hogy megpróbálják vissza szoktatni a vadonba, és rákényszerítik, hogy megtanuljon vadászni. Sok-sok kitartással sikerült elérniük, hogy Elzát befogadják a vadon élő oroszlánok, és szabadon élhessen velük.A St. Charles Lwanga iskola élelmezési programja

Sebastian atya legutóbbi római útja során találkozott a Pápai Missziós Művek kenyai igazgatójával, és beszélgettek arról, hogy a magyarországi missziós gyermekek milyen projekteket támogattak eddig. A kenyai igazgató atya nagyon megörült ennek, és rögtön felajánlotta, hogy keresni fog országában olyan iskolát, ahol nagy szükség van a mi segítségünkre.

Az isioloi egyházmegye püspöke, Anthony Ireri Mukobo levelében figyelmünkbe ajánlotta a Kiwinai faluban működő St. Charles Lwanga iskola élelmezési programját.

Stephen Muchunku Marius atya, Kiwanjani plébánosa pedig, akit mindenki csak Steve atyának hív, beszámolt arról, hogy milyen is az élet a plébánián és az iskolában.

A gyerekek itt, ebben az iskolában is éppen olyanok, mint bárhol másutt a világon. Órák alatt tanulnak, szünetben az udvaron játszanak, fociznak, futkároznak. A különbség akkor válik láthatóvá, amikor sorban állva türelmesen várakoznak a tízóraira és az ebédre, amit már nagyon várnak. Általában főtt rizs vagy mogyoróból főtt kása az étel.

A rizst vagy a mogyorót általában a legolcsóbb helyről, a kikötőből szerzik be, ezért ezek gyakran nedvesek, dohosak. Ponyvákon kiteregetik a napra, hogy kiszáradjon, kiszellőzzön.Számoljunk egy kicsit!

Egy gyermek napi élelmezéséhez szükséges összeg kb. 10 Forint.


1 Túró Rudi vagy egy zacskó chips ára kb. 130-150 Ft. Ebből 13-15 kisgyermek lakik jól egy nap.

1 szelet pizza vagy torta ára kb. 250 Ft. Ebből 25 gyermek kaphat enni.

1 mozijegy ára kb. 1000 Ft. Ebből már 100 gyermek ebédje jön ki!

A kenyai projektben kb. 1 millió Forintot szeretnénk adományozni a St. Charles Lwanga iskolának. Ez ugyan első hallásra soknak tűnik, de:

Egy évben 52 hét van. (a projekt 12 hónapon keresztül tart, 2013. Adventjétől 2014. Adventjéig) Ha valaki minden héten 100 Forintot tesz az adománygyűjtő dobozába, (ez egy hónapban 400 Forint). akkor az egy év alatt 5200 Ft gyűlik össze.A magyarországi missziós gyermekek – jelmondatukhoz híven - válallják ezt az áldozatot, és reményeink szerint nemcsak 1 millió Forintot tudunk adományozni, hanem ennek akár a többszörösét is!


Kis imával – kis áldozattal

gyermekek segítenek a gyermekeknek! 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés