Pápai Missziós muvek
PÁPAI MISSZIÓS MŰVEK

PONTIFICIE OPERE MISSIONARIE
PONTIFICAL MISSION SOCIETIES
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Kezdőlap arrow Vatikáni dokumentumok arrow Hírek a Vatikánból arrow A helyi egyházak minden tevékenységének legyen missziós jellege
A helyi egyházak minden tevékenységének legyen missziós jellege

Image

Pápai üzenet a guadalupei nemzetközi zarándoklatra

A Pápai Latin-Amerika Bizottság, a Kolumbusz Lovagok és a Guadalupei tanulmányok Főiskolája szervezésében november 16-19. között zarándoklatot és nemzetközi találkozót tartanak a Gaudalupei Miasszonyunk kegyhelyen. A Hit éve e kezdeményezésének témája: „A Guadalupei Miasszonyunk az új evangelizáció csillaga az amerikai kontinensen”. A nemzetközi programra spanyol nyelvű videó-üzenetet küldött Ferenc pápa.

Négy pontban foglalta össze gondolatait: utalt az Aparecidai Dokumentumra, majd a pasztorális tevékenység célkitűzéséről szólt, kiemelte a püspök szerepét ebben a tevékenységben, végül a klerikalizmus veszélyeit érintette. Beszéde végén a megszentelt életet élőket buzdította karizmájuk megélésére.

Az Aparecidai Dokumentum az egyházat az állandó misszió állapotába helyezi és missziós tevékenység végzésére ösztönzi. A helyi egyházak minden tevékenységének legyen missziós jellege – kérte videó-üzenetében a Szentatya. Az egyház számára életbe vágó fontosságú, hogy ne zárkózzon be magába, ne elégedjen meg magával és azzal, amit eddig elért. Ha ez történik, akkor az egyház megbetegszik és meggyengül. Ki kell lépni saját közösségeinkből és bátran el kell jutnia a lét perifériáira, ahol szükség van arra, hogy halljanak Isten közelségéről. Ő ugyanis senkit nem hagy magára és mindig megmutatja gyengédségét és kimeríthetetlen irgalmasságát. Ezt az üzenetet kell elvinni az emberekhez.

Második pontként Ferenc pápa kiemelte, hogy minden pasztorális tevékenység a missziós lendületre összpontosul, hogy elérkezzen mindenkihez anélkül, hogy bárkit is kizárna és mindenki körülményeit figyelembe veszi. Az evangelizációs feladat nagy türelmet igényel, továbbá az elvetett mag gondozását és a konkoly jelenléte láttán sem veszti el békéjét. A keresztény üzenetet nyugodtan és fokozatosan mutatja be az Evangélium illatával, mint ahogy az Úr tette azt. Ki tudja emelni a legfontosabbat, vagyis Isten szeretetének szépségét, ami a meghalt és feltámadt Krisztusban szól hozzánk. Másrészt kreatívnak kell lenni a módszerek terén, nem zárkózhatunk be abba a közhelybe, hogy „mindig így csináltuk”.

Harmadik elemként a pápa rámutatott: a helyi egyházban a püspök vezeti a pasztorális tevékenységet, mint pásztor, aki ismeri nyáját, közel állva hozzájuk, gyengédséggel, türelemmel vezeti őket, hatékonyan megmutatva az egyház anya mivoltát és Isten irgalmasságát. A valódi pásztor nem herceg vagy puszta hivatalnok, aki elsősorban a fegyelemre, a szabályokra, a szervezeti mechanizmusokra összpontosít. Ez eltávolítja a lelkipásztorkodást az emberektől és nem segíti elő a Krisztussal és az embertársakkal való találkozást. Isten népének olyan püspökre van szüksége, aki éberen vigyáz rá, gondozza azt, ami egybetartja a nyájat és előmozdítja a reményt a szívekben, továbbá, aki meg tudja különböztetni a jót a rossztól nem kioltva a Szentlélek fuvallatát, amely ott fúj, ahol akar.

Negyedikként a Szentatya hangsúlyozta, hogy a püspököt jellemző jegyekben osztoznia kell a lelkipásztori ellátást végzőknek is. A klerikalizmus kísértése, amely sok kárt okoz a latin-amerikai egyháznak, akadályt jelent az érettség és a világi hívek keresztény felelősségének fejlődése terén. Ezért nagyon fontos, hogy olyan személyeket képezzenek, akik képesek közel állni az emberekhez, lángra tudják lobbantani az emberek szívét, velük együtt tudnak haladni és párbeszédbe tudnak kezdeni reményeikkel és félelmeikkel. Ezt a munkát a püspökök nem delegálhatják másoknak. Úgy kell felvállalniuk, mint az egyház élete számára létfontosságú tevékenységet erőfeszítéseiket, figyelmüket nem kímélve. A minőségi képzéshez szilárd és tartós struktúrákra van szükség, amelyek felkészítenek a mai kor kihívásaira és arra, hogy el tudjuk vinni az Evangélium világosságát különböző helyzetekbe. A mai kultúrában komoly és jól szervezett képzésre van szükség. Majd a pápa feltette a kérdést: rendelkezünk elegendő önkritikával, hogy értékeljük a kis szemináriumok eredményeit, ahol hiányzik a megfelelő oktatói személyzet?

Videó-üzenete végén Ferenc pápa a megszentelt életet élőkhöz fordult. Azt kérte tőlük, hogy legyenek hűek karizmájukhoz és fordítsák azt az egyház javára. Hangsúlyozta, hogy a megszentelt élet az egyház kovásza.

Végül a guadalupei zarándoklaton és találkozón résztvevőknek köszönetet mondott mindazért, amit a kontinentális misszióért tesznek. Emlékezzetek, hogy megkaptátok a keresztség szentségét, ami az Úr tanítványaivá tett benneteket. Minden tanítvány egyben misszionárius is. Vállaljátok fel hiteteket és adjátok azt át gyermekeiteknek és unokáitoknak is. A hit ajándékát nem személyes használatra kaptuk, hanem, hogy továbbadjuk másoknak.

Forrás: Vatikáni Rádió
 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés