Pápai Missziós muvek
PÁPAI MISSZIÓS MŰVEK

PONTIFICIE OPERE MISSIONARIE
PONTIFICAL MISSION SOCIETIES
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Hitterjesztés Műve
Szt. Péter Apostol Műve
Szent Gyermekség Műve
Missziós Unió
Kezdőlap arrow Misszió arrow Újkori missziók arrow Európában misszionáriusnak lenni Isten ajándéka
Európában misszionáriusnak lenni Isten ajándéka

Image

Az Európában szolgáló szalézi misszionáriusok második találkozója október 31-november 3. között zajlott Torino szalézi városnegyedében, Valdoccóban.

Az eseményen 44 misszionárius vett részt, akik Írország, Nagy-Britannia, Hollandia, Belgium, Franciaország, Portugália, Olaszország, Ausztria, Magyarország, Litvánia és Bulgária szalézi házaiban élnek és dolgoznak, valamint néhány szalézi a befogadó országokból, akik őket kísérték (Írország, Nagy-Britannia, Belgium, Franciaország, Ausztria, Bulgária). A hazánkban szolgáló tizenegy misszionárius közül idén kilencen vettek részt a találkozón.

Vaclav Klement, a missziók egyetemes megbízottja beszélt az európai egyházról - mint a missziók földjéről. Alfred Maravilla a missziós osztályról szalézi szempontok alapján értékeltre az Európa Tervet, összehasonlítva a nem-európai verbita misszionáriusok európai tapasztalataival, akik saját projektjüket Európában 1990-ben kezdték meg. Francis Cereda, a formáció egyetemes tanácsosa a misszionáriusok küldésének és fogadásának dinamikájával foglalkozott. Az ülésen részt vett  José Miguel Nunes, Nyugat-Európa regionális tanácsosa is.

A misszionáriusok saját tapasztalataikra utalva kifejtették, hogy ma misszionáriusnak lenni Európában Isten ajándéka, kiváltságos felelősség, amikor az egyház új modellje jelenik meg ezen a kontinensen. Felismerték, hogy a misszionáriusok Európában ma is pozitív változásokat tudnak elérni. A hátterük megkönnyíti számukra, hogy elfogadják az európai multikulturális valóságot és a vallások sokszínűséget. Hídként szolgálnak a migráns fiatalok és a többi rendtárs között. Mernek olyan dolgokat tenni a fiatalokkal, amiket a helyi rendtársaik már nem mernek megtenni, és így új lendületet adnak a befogadó tartománynak és ösztönzik a változásokat.

Tény, hogy mivel a legtöbb európai tartományban hosszú és erős hagyománya élt a misszionáriusok küldésének Afrikába, Ázsiába és Dél-Amerikába, az volt a természetes, hogy küldjék, nem az, hogy befogadják őket. Az Európa Terv során érkezett misszionáriusokról ezért másképp vélekedtek: mint egyéneket üdvözölték őket, nem mint misszionáriusokat. Az európaiak a nem-európai országokból érkező misszionáriusokra egy bizonyos kíváncsisággal tekintettek, néha még gyanúval is: miért vannak itt? Vagy van egy olyan tendencia, hogy misszionáriusokra úgy tekintenek, mint akik csak azért vannak, hogy kitöltsék a hiányokat a közösségekben.

Ugyanakkor a résztvevők azt is elismerték, hogy a "küldetés" fogalma fokozatosan változik, lassan többé már nem kizárólag egyirányú földrajzi értelemben kezdenek tekinteni rá, hanem elsősorban mint Jézus Krisztus hirdetésére egy olyan környezetben, ahol szükség van amissio ad gentes-re, a megszokott lelkipásztori tevékenységre vagy új evangelizációra, amint azt II. János Pál  a Redemptoris Missio 33-34. fejezetében kifejtette. Így az európaiak lassan kezdik elfogadni misszionáriusokat. De azért még el kell telnie valamennyi időnek. A misszionáriusokat be kell vonni a kreatív gondolkodásba és tervezésbe a tartomány küldetésére és a jövőjére nézve. Végül a résztvevők meghatározták a misszionárius profilját Európában.

Forrás: ANS - Torino/Szaléziak


 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés