Pápai Missziós muvek
PÁPAI MISSZIÓS MŰVEK

PONTIFICIE OPERE MISSIONARIE
PONTIFICAL MISSION SOCIETIES
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Kezdőlap arrow Vatikáni dokumentumok arrow Hírek a Vatikánból arrow A keresztények triumfalizmus nélkül hirdessék a hitet
A keresztények triumfalizmus nélkül hirdessék a hitet

Image

Ferenc pápa szentbeszéde a Szent Márta Ház kápolnájában.
Homíliájában a Szentatya arra kérte a hívő embereket, hogy hirdessék a hitet, ám tegyék ezt félelem, szégyenkezés és diadalmaskodás nélkül.

A pápa homíliájában Szent Pál apostol Kolosszeiekhez írt levelének gondolataiból indult ki. Az Apostol azt javasolja mindenkinek, hogy Krisztus mellett haladjanak, őbenne gyökerezzenek, a belé vett hitben erősödjenek meg, mert Krisztus legyőzte a halált. Krisztus feltámadt – ez mindennek a lényege, bár nem könnyű megérteni, hogy ez mit jelent pontosan. A pápa példaként hozta fel, hogy Athénben a görögök csak addig hallgatták érdeklődéssel Pál apostol szavait, amíg nem említette a feltámadást. Jézus feltámadása ma is sokakat kérdőre von.

Nagyon sok olyan keresztény van, aki ugyan elkíséri Jézust a temetkező helyig, aki elsiratja, aki nagyon szereti őt, de csak egy darabig. A Feltámadt Krisztust nélkülöző keresztényekre gondolva a pápa három típust különböztetett meg: a félénk, a szégyenkező és a diadalmaskodó keresztények. Ez a három fajta embertípus nem találkozott a Feltámadt Krisztussal.

A félénkek a feltámadás reggelének emberei, az emmausziak, akik elmennek, mert megijedtek. Az apostolok a zsidóktól való félelmükben bezárkóztak az Utolsó Vacsora termébe. Mária Magdolna is sírva fakadt, mert elvitték az Úr testét. A félénk keresztények ilyenek, félnek attól, hogy a Feltámadásra gondoljanak.

Aztán ott vannak a szégyenkező keresztények. Megvallani a feltámadt Krisztust ebben a mai világban egy kissé szégyellni való dolognak számít – állapította meg Ferenc pápa. Ezekkel kapcsolatban Pál apostol azt ajánlja, hogy vigyázni kell rájuk, nehogy hiú megtévesztéssel rabul ejtsék őket.

Végül a harmadik csoportot azok alkotják, akik lelkük mélyén kételkednek a feltámadásban és ezért a valódinál fenségesebb feltámadást akarnak. Ők a triumfalista keresztények. Amikor ezekre a diadalmaskodó keresztényekre tekintünk, életükre, gesztusaikra, beszédeikre és lelkipásztorkodásukra, akkor az jut eszünkbe, hogy ők bensőjükben nem hiszik el a feltámadás teljes igazságát. Pedig mindennek legyőzője a feltámadt Krisztus. Fontos ezért, hogy félelem, szégyenkezés és triumfalista magatartás nélkül hirdessük a feltámadt Krisztust, egyszerűen szemlélve feltámadása szépségét.

Pál apostol ma is ezt az üzenetet intézi hozzánk: Krisztus a minden, a teljesség és a reménység. A mi hitünk a Feltámadottba vetett hit, aki legyőzte a világot. Menjünk az Ő irányába, engedjük, hogy megérintsen bennünket erejével és testi valóságával, mert Krisztus nemcsak spirituális eszmény, Krisztus ma is él. Az Úr Jézus adja meg a kegyelmet, hogy mindezt megértsük és megéljük – mondta végül Ferenc pápa kedden reggel a Szent Márta Házban bemutatott szentmisén

Forrás: Vatikáni Rádió
 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés