Pápai Missziós muvek
PÁPAI MISSZIÓS MŰVEK

PONTIFICIE OPERE MISSIONARIE
PONTIFICAL MISSION SOCIETIES
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Kezdőlap arrow Vatikáni dokumentumok arrow Hírek a Vatikánból arrow Ferenc pápa egy favelába látogat csütörtökön
Ferenc pápa egy favelába látogat csütörtökön

Image

II. János Pál pápa 1980-ban kereste fel Rio de Janeiro egy nyomornegyedét, idén július 25-én pedig Ferenc pápa látogatja meg Varginha közösségét. A térséget a rendõrség 2012-ben “tisztította meg” a bûnözéstõl. Azelõtt úgy hívták, hogy “Riói Gáza-övezet. Ma, sokkal inkább, mint valaha a “Béke övezete” kíván lenni.

A favelákról és az ott élő utcagyerekekről honlapunk egy korábbi cikkében is olvashatunk.A SIR olasz katolikus hírügynökség tájékoztatása szerint Varginha kis közössége, mindössze két és félezer ember, a Manguinhos nevû favela része, Rió északi részén. 35 ezer lakosával ez Rió legismertebb favelas-ai közé tartozik, beékelõdik egy rendkívül forgalmas utca és egy volt olajfinomító közé, közel van a város legnagyobb repülõteréhez és katonai bázisokhoz. Közelmúltját sokáig az erõszak jellemezte, mivel fontos kábítószerkereskedelem központként mûködött. Tavaly egy rendõri beavatkozás felszámolta a drog-és fegyverkereskedelmet és lényegesen csökkentette az erõszakos cselekedeteket. A „Riói Gáza-övezet” nevet azért „érdemelte ki” a negyed, mert szüntelen harc folyt a kábítószerkereskedõk és a rendfenntartó erõk között.

33 évvel II. János Pál pápa látogatása után, aki 1980-ban Rió déli részén Vidigal favelas-t kereste fel, július 25-én, délelõtt 11 órakor Varginha „normalizált” térségébe érkezik Ferenc pápa, hogy ismét átölelje a „világ perifériáit”, amelyekhez különönösen közel érzi magát.

A nyomornegyed közösségében, amint hírül vették a pápa látogatását, azonnal megkezdték az elõkészületeket a Szentatya méltó fogadására. Május 18-án Rió érseke, aki egyben a helyi Szervezõ bizottság elnöke, Orani João Tempesta fõpásztor, szentmisét mutatott be ugyanabban a kápolnában, ahová a pápa érkezik majd és ahol Márcio Queiroz plébános fogadja munkatársaival, valamint Kalkuttai Teréz anya nõvéreivel együtt. Boldog Teréz anya 1972-ben járt itt.

A kápolna Emiliáni Szent Jeromos nevét viseli, aki 1532-ben alapította a szomaszkai (lombardiai) klerikus szerzetesrendet. Az olasz szomaszkai atyák által épített kápolnában rövid ima után Bergoglio pápa megáldja az új oltárt és adományt nyújt át a közösség számára. Ferenc pápa ezután mintegy 300 métert gyalog tesz meg, hogy eljusson a szemben lévõ helyi labdarúgó pályára. Itt Jairzinho világbajnok köszönti, aki 1970-ben, a Mexikóban megrendezett Labdarúgó Világbajnokság döntõjében legyõzte az olasz válogatottat. A világbajnok jelenleg a favelas kisfiúit edzi.

Image 

A pápa a focipályán megáldja a barakkváros lakóit.

A pápa érkezésének híre arra késztette a riói városi vezetést, hogy a helyszínre küldjön munkásokat, akik leaszfaltozták az utakat, amelyeken Ferenc pápa végigmegy. Színesre festették az iskola falait, megtisztították a focipályát. Szükség volt erre a kis kozmetikára, hogy elkendõzzék a karbantartás évtizedes hiányát.

Nem rejtik azonban álarc mögé valódi arcukat Varginha hívei – ahogy ezt Márcio Queiroz atya, a plébános nyilatkozta: „A közösség igazi arcát mutatja, mint amilyen a valóságban, smink nélkül, a maga teljes egyszerûségében. Amikor látom majd, hogy Ferenc pápa meglátogatja közösségemet és végig megy azon az utcán, ahol élek, ez olyan, mintha belépett volna otthonomba. Ezért a közösség tagjainak szívét készítjük elõ imával” – mondta a plébános.

Ebben a bizonyosságban osztozik Orani Tempesta riói érsek is, aki számára a pápa látogatása azért lesz fontos, mert nyilvánvalóvá teszi az egyházi közösség életét. Öröm és egyben felelõsség tanúságot tenni arról, hogy mennyire élõ az egyház. Csöndben dolgozik, hogy teljesítse küldetését: az evangelizációt és az ember átfogó fejlõdésének elõmozdítását.

Mi lesz ennek a pápalátogatásnak az öröksége Varginha közössége számára? A plébánosnak nincsenek kétségei: “Mindenekelõtt az emberek szívét átalakítja a bizalom és a jövõ iránti optimizmus. És így “Gázai-övezetünket” valóban a “Béke övezetévé” alakíthatjuk át”.

Forrás: Vatikáni Rádió
 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés