Pápai Missziós muvek
HITTERJESZTÉS MŰVE
PONTIFICIUM OPUS
A PROPAGANDA FIDEI


„… hogy az Evangélium minél jobban elterjedjen…”
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Hitterjesztés Műve
Szt. Péter Apostol Műve
Szent Gyermekség Műve
Missziós Unió
Kezdőlap arrow Hitterjesztés Műve arrow Hírek a világmisszióból arrow Evangelizálás Kínában - egy spanyol misszionárius története
Evangelizálás Kínában - egy spanyol misszionárius története

Image

Chiou (Qui) Shenfu, más néven Esteban Aranaz atya osztja meg missziós hivatásának történetét, amely hazájából Kínába és Tajvanra vezette.
K: Hogyan kezdődött papi hivatása?

Father Aranaz: Mindannyiunknak van hivatása, és ha valaki olyan környezetben él, ahol tisztelet és szabadság uralkodik, mindenki képes azt felfedezni. Az én esetemben a legnagyobb szerepet az élő a hit megtapasztalása jelentette otthon a családomban, a szülővárosomban, valamint édesanyám húgának tanúsága, aki szerzetesnővér volt. Végül azonban a kérdés mindig két szereplőn múlik: az Istenen és rajtad. Amikor befejeztem az egyetemet, tisztán láttam, hogy Isten arra hív, hogy pap legyek. Azt azonban nem döntöttem el, hogy misszióba menjek. Évekkel később, a lelkipásztori munka a tapasztalataival a hátam mögött, és Isten segítségével rájöttem, hogy szívesen mennék misszionáriusnak Tajvanba, Kínába.

K: Miért Tajvan? Miért Kína?

Father Aranaz: A döntés, hogy Kínába menjek, majd később Tajvanba, egy zaragozai barátságomból ered. Egy fiatalember, egy gyerek, aki már évek óta dolgozott, és igen nehéz helyzetben volt, mert illegálisan érkezett Spanyolországba. Az ismeretségből gyönyörű barátság született. Egyik évben karácsonykor meghívtam hozzánk. Ez a barátom nem volt keresztény. Sokszor gondolkoztam azon, hogyan tudnám elmondani, átadni neki, hogy mit is jelent a karácsony. Szentestén elmentünk a templomba, hogy előkészítsem az éjféli miséhez szükséges dolgokat. Amikor helyezi Kisjézus figuráját belefektettem a jászolba, barátom Yen, nagy meglepetésemre azt mondta: " Ez a gyermek Jézus három dolgot mond. " Megkérdeztem tőle: "Három dolgot?" Ő ezt válaszolta: "Igen, az első dolog az, hogy ő nem olyan, mint mi, ő a mennyből jön. A másik dolog az, hogy nagyon kicsi, és az édesanyja nagyon szereti őt. És a harmadik dolog az, hogy azért tárja ki a karjait, mert az egész világot szereti. "

Megdöbbentem azon, hogy ez a hitetlen barátom, milyen egyszerűen magyarázta el nekem, a karácsony titkát.

K: És ez a tapasztalat mérföldkő lett az életedben?

Father Aranaz: Ez volt az első alkalom, amikor eszembe jutott Kína. Arra gondoltam: "Jézus, mennyien vannak Kínában, akik nem ismernek Téged! " Ettől kezdve izgatottan figyeltem a megerősítő jeleket, hogy vajon ez-e az Isten akarata. Hogyan tudnám elhagyni az egyházmegyét, hogy mással foglalkozzam? Nyilvánvaló volt, hogy a dolgok, amelyek Istentől származnak, az Istentől való ügyek isteni módon haladnak előre. Sokszor elmélkedtem ezen, sokszor imádkoztam érte, és tisztán láttam, hogy a hívás Kínába, misszióba szólt. Azután II. János Pál pápa 2000-ben elhangzott szavai: „Evezzetek a mélyre, legyetek bátrak az apostolságban” egész belsőmet feltüzesítette. A kínai gondolat merész volt, de a hívás olyan erős volt, hogy nem hagyott nyugodni. Mindig is az a meggyőződésem, hogy a püspök szava számomra az Isten akaratát jelenti, de nem tudom eléggé egyszerűen kifejezni azt az érzést, amit abban a pillanatban éreztem, amikor megbízott: menj és dolgozz misszionáriusként Kínában. Már hat éve vagyok itt, és nagyon boldog vagyok.

K: És milyen volt a Tajvanra való megérkezés?

Father Aranaz: Ismereteim Tajvanról egy domonkos apácától kaptam, aki egy tajvani kolostorban él. Ő volt az, akivel felfedeztem az országot, és az ő segítségével kerültem kapcsolatba a városi iskola hittanra járó gyerekeivel. Eredetileg Kínában szerettem volna dolgozni, de körülmények nehézségei miatt úgy kellett döntenem, hogy Tajvanra megyek. Azt hiszem, sok más misszionárius is megtapasztalta ezt. Nem éreztem magam magamra hagyva, mert - mivel a Szent Kereszt Opus Dei papi Társaságához tartozom -, rájuk is mindenkor számíthattam Tajvanon. Lelkivezetőm Spanyolországban volt, az ő lelki irányításának köszönhetően a misszióm szépen alakult.

K: A nevek nagyon fontosak Ázsiában. Továbbra is Esteban atyának hívják?

Father Aranaz: Amikor egy idegen Kínába érkezik, az első dolog, amit meg kell tennie, hogy kínai nevet választ, amit a mindennapi életben használ. Kínai professzoromtól kaptam a nevemet: Chiou (Qiu) Shenfu, azaz "az ősz atyja". Shenfunak szólítják a papokat Kínában, a vezetéknevem pedig Chiou. Most már így ismernek engem Tajvanon. Ez is a leválás egyik jele, mert ha valaki misszióba megy, még a nevét is leveti.

K: Hogyan hatottak Önre a megváltozott körülmények?

Father Aranaz: A változásokat Isten kegyelmének kell tulajdonítanunk, mert egy olyan szorongó embernek, mint amilyen én is vagyok, én nem hiszem, hogy lehetséges lett volna. Két évet kizárólag a nyelvtanulásra fordítottam, és ez nyilvánvalóan azt jelentette, hogy eközben semmi mást nem csináltam. Ha valaki nem beszéli a mandarin nyelvet, az nem tud szolgálni, dolgozni Tajvanon. Bár sokan beszélnek angolul, de nem ez a hétköznapi nyelv. A nyelvtanulásra szentelt idő nagyon segít a leválásban, ez az alázatosság nagy iskolája. Abban is segít, hogy az ember visszatérjen az élet lényeges és fontos dologaihoz. Az említett két évnyi mindennapos tanulásban megpróbáltam a feladataimat a tőlem telhető legjobban végezni. szentmisék, imádkozás, találkozás a barátokkal, pihenés és nagy izgalommal való készülés a rám váró feladatokra, amikor a nyelvtudásom ezt majd lehetővé teszi.

Az interjút Maria Lozano „Ahol sír az Isten” című rádió-és televízió-műsor számára készült.

Forrás: Zenit.org / Aid to the Church in Need
 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés