Pápai Missziós muvek
PÁPAI MISSZIÓS MŰVEK

PONTIFICIE OPERE MISSIONARIE
PONTIFICAL MISSION SOCIETIES
Pápai logó
 
 
 
 
Misszió
Vatikáni dokumentumok
A Pápai Missziós Művek
Hírek, cikkek, archivum
Média
Támogatások

Amint engem küldött
az Atya,

úgy küldelek én is
    titeket (Jn 20,21)

MISSZIÓ
     ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

II. János Pál pápa


az egyetemes
    misszió pápája

Kezdőlap arrow Vatikáni dokumentumok arrow Hírek a Vatikánból arrow Ferenc lehet az első pápa, aki ellátogat Oroszországba
Ferenc lehet az első pápa, aki ellátogat Oroszországba

Image

Egyáltalán nem lehetetlen, hogy Ferenc, az első argentin pápa Oroszországba látogat - írta szerdán a globális kitekintésű spanyol keresztény Religión en Libertad.
Még a Szovjetunió létezése idején felmerült Boldog II. János Pál látogatása is, de hiába egyezett volna bele a pártvezetés, az ortodox egyház határozott nemet mondott. Ám I. Kirill pátriárka elődjével, az öt éve elhunyt II. Alexiosszal ellentétben már inkább hajlik a párbeszédre. Sőt, egy friss közvélemény-kutatás szerint még az orosz hívők kétharmada is szívesen látná Moszkvában Ferenc pápát.

A lengyel pápa moszkvai útját a történelmi előzmények is hátráltatták, hiszen a két nép egymással hadakozott történelmének legalább felében. Ferenc pápa megválasztásával azonban ez az akadály is elhárult egy esetleges látogatás elől, mert a két nép sosem viselt háborút egymással. A portál felhívta a figyelmet arra az érdekes tényre is, hogy a jezsuita rend mindig is érdekes kapcsolatban állt Oroszországgal, hiszen befogadták őket, amikor a XVIII. században kiűzték őket csaknem az összes katolikus államból. Sőt Ferenc pápa még közvetíthet is a bizánci katolikusok és az ortodox egyház közötti ideológiai és más jellegű vitákban, mivel vezetőjük, a 2011-ben megválasztott 43 éves Szvjatoszláv Sevcsuk prímás és érsek évekig volt püspök Argentínában és papokat képzett, vagyis nincs nyelvi akadály.

Még az orosz lakosság is szívesen látná az argentin származású katolikus egyházfőt, legalábbis a Levada Központ nevű moszkvai társadalomkutató intézet minapi felmérése szerint. A 45 orosz régió 130 városában a megkérdezettek 35 százaléka igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy figyelemmel kísérte-e a pápaválasztó konklávét. Ez a tény azért is meglepő, mert a lakosságnak kevesebb mint egy százaléka katolikus. Több mint egyharmaduk (38) pedig valószínűnek tartja, hogy az új pápával javul majd a két egyház viszonya.

Érdemes kitérni a vizsgálat néhány kérdésére, mert tanulságosak az adatok. Oroszországban a hívek mindössze két százaléka jár rendszeresen templomba, ám csaknem kétharmaduk (60) helyesli, hogy az iskolákban tanítják a vallástörténetet és a vallásra épülő erkölcstant a szülők vagy a diákok kérésére. Csaknem a megkérdezettek fele (48) helyesli az ortodox egyháznak az államra gyakorolt hatását, öt százalékuk pedig örülne, ha még növekedne is ez a hatás.

De nem a hívek döntenek a Szentatya oroszországi látogatásáról, hanem a két egyház közötti viszony. Európában egyértelmű a keresztényellenesség, az iszlám több országában meg üldözik a katolikusokat, ortodoxokat és protestánsokat is: ezért egyáltalán nem kizárt egy ilyen találkozó.

Annál is inkább, mert március 19-én, Ferenc pápa beiktatási szertartásán részt vett I. Bartolomeosz, konstantinápolyi pátriárka, ami történelmi és nagy jelentőségű lépés, és a közeledés újabb jele.

Forrás: Magyar Kurír
 
További írásaink

   5 éves a SZGYM

        AKTUÁLIS

MISSZIÓS
    RÓZSAFÜZÉR

 
 
HITTERJESZTÉS MŰVE
SZENT PÉTER APOSTOL MŰVE
SZENT GYERMEKSÉG MŰVE
MISSZIÓS UNIÓ
Célja, hogy támogassa a világméretů evangelizációt, és az egyetemes missziós lelkület terjedését.

Célja, hogy erősödjön és növekedjen a missziós- és bennszülött papság képzésének lelki és anyagi támogatása.
A gyermekeket és kamaszokat hívja a misszió kalandjába, hogy felébressze bennük a missziós lelkületet, támogassa a keresztény szolidaritás iránti nyitottságukat.
Célja, hogy a papok és szerzetesek között a missziós lelkület elmélyítésével növekedjen a hivatások száma.
 
   
   
     
H-1223 Budapest, Jókai Mór u. 14. Tel/Fax: (+36 1) 226 4610 • E-mail: pmmmisszio@gmail.com
honlapkészítés